Este necesar un salariu minim european?

“Instalatorul polonez” a fost vedeta campaniei pentru tratatul constitutional european din 2005. De aceasta data, “camionagiul român” este sperietoarea pe care o agita Philippe de Villiers, presedinte al Miscarii pentru Franta (MPF), pentru a sublinia concurenta neloiala generata de diferentele de salariu in Uniunea Europeana (UE). Încercând sa faca putina ordine in acest sector, unele partide propun sa se stabileasca un salariu minim la nivel european.

Dezbaterea se duce intre cei care viseaza la acelasi salariu minim de la Londra la Varsovia si cei care apara ideea unui salariu minim diferit in fiecare tara a UE. Fara a-i uita pe cei care refuza ambele propuneri, arata ziarul francez La Croix, in editia sa de joi.

Ideea unei astfel de armonizari nu are succes in rândul partidelor de dreapta. “Ma declar impotriva oricarei norme care ar complica si birocratiza mai mult Europa”, spune Philippe de Villiers. Alain Lamassoure (Uniunea pentru o Miscare Populara, UMP) este de parere ca, tinând seama de actualele diferente, “am fi obligati sa stabilim un salariu minim european la nivelul cel mai de jos.

Citeste si:  Cel puţin 12 morţi în urma prăbuşirii unui hotel din sudul Indiei

Dar asa i-am lasa pe francezi sa creada ca asa s-ar imbunatati salariul minim in Franta sau ca s-ar pune capat salariilor mici ale unora dintre partenerii nostri, cons iderati pe nedrept concurenta neloiala”.

Nici Miscarea Democrata (MoDem) nu este mai entuziasta. “Nu se poate stabili brusc un salariu minim, este o gluma si soc ialistii o stiu bine. Daca este stabilit la nivelul României, n-ar mai fi salariu minim in Franta. Daca se face la nivelul Frantei, n-ar mai exista economie româneasca”, spune Francois Bayrou, presedintele MoDem.

Partidul Socialist (PS) afirma ca nu este nicidecum vorba de a stabili un salariu minim uniform pentru toate tarile, ci de a tine seama de situatia fiecareia. “Acest salariu minim trebuie sa fie la nivelul a 60% din salariul mediu din fiecare tara. Este un mod de a sustine consumul in aceasta perioada de criza si de a actiona pentru armonizarea sociala ascendenta”, este de parere Henri Weber, care se afla in fruntea listei PS in circumscriptia Centru.

Citeste si:  UE a decis deblocarea a 105 milioane de euro pentru Ucraina

Un eventual salariu minim, considera socialstii europeni, ar putea limita transferul activitatilor in interiorul Europe i, dar nu ar schimba nimic in Franta, unde salariul minim atinge deja nivelul dorit de PS.
Si ecologistii se gândesc la nivelul de 60% din salariul mediu din fiecare tara, dar propun separarea acestui salariu minim de locul de munca.

“Pentru a obtine un salariu minim, trebuie sa ai un loc de munca. Noi propunem mai degraba un venit minim universal”, explica Helene Gassin, coordonatoare de program pe listele Europa Ecologie.

Citeste si:  Preşedintele Franţei cere SUA ca spionarea UE să "înceteze imediat"

Partidele de la stânga PS vad diferit aceasta chestiune. Frontul de Stânga (PCF-PG) crede ca “este necesar un salariu minim in fiecare tara, echivalent cu 60% din media salariilor”, ceea ce ar insemna in Franta un salariu minim net de 1.600 euro.

“Este absolut posibil prin reorientarea catre salarii a profitului de 2.400 miliarde obtinut de marile companii din Uniune”, spune candidatul comunist Patrick Le Hyaric.
Noul Partid Anticapitalist (NPA) merge si mai departe si propune un salariu minim valabil pentru toate tarile Uniunii.

“Noi dorim ca nivelul salariului minim net sa fie de 1.500 de euro in intreaga UE, acest venit fiind necesar petru a putea trai demn in Europa si pentru a pune capat concurentei intre salarii”, spune Myriam Martin, aflata in fruntea listei pentru regiunea Sud-Vest. Acum au la ce sa viseze instalatorul polonez si camionagiul român, incheie cotidianul La Croix.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata