Exproprierile, mană cerească pentru avocaţi

Câteva case de avocatură au obţinut, în ultimii ani, zeci de milioane de euro pentru serviciile de asistenţă juridică, în cazurile de expropriere a terenurilor de pe traseul viitoarelor autostrăzi şi drumuri naţionale.

Una dintre beneficiare este societatea de avocaţi Cecilia Popa şi Asociaţii, care, potrivit revistei „Capital”, a primit sarcina de a se ocupa de exproprierile de pe A2 Bucureşti-Cernavodă şi de pe Autostrada Transilvania. Până în prezent, în conturile societăţii au intrat 66 de milioane de lei.

Pe locul doi în topul realizat de „Capital” se află fostul decan al Baroului Bucureşti, Toma Dragomir, în buzunarele căruia, în anul 2003, au intrat 2,3 milioane de euro. Alte contracte bănoase au ajuns la SCA Pavel şi Asociaţii, care au adus în conturile firmei peste 5 milioane de lei. Anca Vlaicu, reprezentant al casei de avocatură, susţine că:

” Îndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractele menţionate presupune colaborarea mai multor specialişti, respectiv avocaţi, ingineri geofizicieni. topografi, evaluatori imobiliari, aşa încât apreciem că onorariul prevăzut este corect, raportat la volumul de muncă alocat. „

Cinci milioane de euro, la bătaie

Ocaziile ca societăţile de avocatură să-şi adjudece asemenea contracte vor fi din ce în ce mai frecvente, fiind anuntate licitaţii în valoare de circa 5 milioane de euro pentru servicii juridice de expropriere pentru, între altele, autostrăzile Cernavodă- Constanţa şi Arad-Nădlac, sau pentru modernizarea şoselei de centură a Capitalei.

Atribuirea contractelor pentru efectuarea exproprierilor de pe Drumul Nordului a fost contestată de mai multe case de avocatură, Radu Călin Hîrza, unul dintre contestatari, explicând:

” A fost mai mult decât ciudat. Deşi s-a specificat clar în caietul de sarcini că serviciile trebuie prestate de un avocat, a fost selecţionată o asociere dintre o societatea de avocatură, nişte experţi autorizaţi şi un SRL.  „

Sursa: Evenimenul Zilei

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.