EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

“Divide et impera”, preceptul roman după care se ghidează Rusia

“Divide et impera” (dezbina si stapâneste), aceasta cunoscuta formula lansata de senatorii romani si care s-a aflat la baza relatiilor dintre Imperiul Roman si adversarii sai continua sa fie o componenta importanta in tactica actualelor puteri regionale si mondiale, intre care si Rusia.

Potrivit cotidianului Georgia online, astfel Moscova incearca sa-si reimpuna suprematia in teritoriile pe care le-a pierdut dupa destramarea URSS.

Drept dovada, cotidianul georgian prezinta cazul confictelor din Transnistria (1989-1992) si din Nagorno-Karabah (1991-1994).

Nu incape indoiala ca tocmai Moscova, care ulterior si-a asumat rolul de mediator intre partile implicate, a fost de fapt “autoruľ ambelor confruntari militare, cons idera ziarul georgian.

Astfel, in problema karabaha, Rusia acorda pe ascuns sprijin formatiunilor inarmate armene, pentru ca acestea sa mentina focarul de tensiune in regiunea din Transcaucazia, in detrimentul Azerbaidjanului, care nu a dorit sa se supuna dictatului Kremlinului.

De asemenea, ca urmare a conflictului de pe cele doua maluri ale Nistrului, Transnistria s-a separat de Republica Moldova. În acest fel, Chisinaul a platit cu o parte din teritoriul sau pentru “neascultare” fata de Moscova.

O alta dovada o constituie si conflictul georgiano-abhaz, continua Georgia online, subliniind sprijinul pe care Kremlinul l-a acordat separatistilor abhazi.

Nici Ucraina, un alt adversar al regimului de la Kremlin din spatiul postsovietic, nu a trecut neobservata. La ora actuala, pe teritoriul Ucrainei – in Donetk, Transcarpatia si Crimeea – si-au intetit activitatea mai multe grupari separatiste.

În opinia sefului Serviciului de Securitate al Ucrainei, Valentin Nalivaicenko, activitatea acestor grupari este finantata de structuri guvernamentale ruse, care doresc sa submineze aspiratiile Kievului la un rol politic independent.

De altfel, potrivit publicatiei georgiene, Rusia aplica tactica “divide et impera” si in tarile asiatice din Comunitatii Statelor Independente (CSI). Astfel, Moscova a inceput sa monteze impotriva Uzbekistanului tari precum Tadjikistan si Kârgâzstan, care depind economic de Rusia.

Kremlinul a promis finantare pentru proiecte hidroenergetice kârgâze si tadjice, in detrimentul Uzbekistanului.

În final, Georgia online atentioneaza ca tactica Moscovei de “a dezbina pentru a stapâni” nu-i va aduce dividendele scontate. Dimpotriva, aceasta strategie va duce la o distantare si mai mare fata de Rusia a tarilor din CSI, conchide publicatia georgiana.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata