“Misiunea Elena” – tati face să fie posibil

0 94

O fiica a presedintelui cu experienta politica destul de modesta se poate baza pe organizatiile de partid ale tatalui sau, iar partidul concurent PSD recurge, dupa toate aparentele, la cumpararea de voturi: alegerile europene din România par sa fi fost, oricum, numai curate nu, se afirma intr-un comentariu publicat pe site-ul postului german de televiziune ARD.

Fiica de 29 de ani a presedintelui român, Elena Basescu, mai are de invatat când vine vorba sa-si parcheze Jeep-ul masiv.

În rest, insa, fostul model se simte pregatita din toate punctele de vedere pentru Bruxelles si pentru noua sa misiune de parlamentar european.

O cariera fulminanta, de la podiumul de moda, la conducerea organizatiei de tineret a partidului prezidential si pâna in Parlamentul European.

Tati face sa fie posibil – acest lucru au demonstrat cunoscuti jurnalisti români. “Pentru fiica presedintelui s-a pus in miscare o uriasa masinarie de partiď, sustine jurnalistul Dan Tapalaga, citat de ARD.

Acesta, impreuna cu un coleg al sau, au sunat la mai multe filiale judetene ale Partidului Democrat-Liberal, dându-se drept reprezentanti de la centru ai partidului lui Traian Basescu.

Astfel au aflat ei de la sefa de campanie din Satu Mare ca, in ceea ce o priveste pe Elena, totul va decurge conform planului: “Fiecare organizatie locala si-a ales persoanele de incredere care o vor vota”, a explicat amabil doamna. La fata locului se stie, in fond, cel mai bine in cine poti avea incredere cu aceasta misiune delicata.

Un raspuns la fel de angajant au primit reporterii sub acoperire si de la filiala judeteana Vrancea. “S-a vorbit cu fiecare presedinte de organizatie. Ei trebuie sa aiba in vedere pentru fiecare sectie un minim de 10 voturi (pentru Elena Basescu).

Toti presedintii trebuie sa fie pregatiti pentru “Misiunea Elena”. Acolo unde primarul este de-al nostru, vor fi si mai multe voturi.” Din cele 17.000 de sectii de votare din intreaga Românie s-au strâns suficiente voturi, incât Elena Basescu sa poata intra in Parlamentul European.

Mai degraba stridenta decât frumoasa Elena Basescu a trebuit in cele din urma sa treaca drept candidata independenta. Membri de seama ai Partidului Democrat-Liberal au prote stat atunci când taticul-presedinte a vrut sa-si trimita in cursa fiica neexperimentata pe locul cinci.

Însa la fel de penibila este si frauda electorala dezvaluita – si asta in cazul unui partid care pâna acum s-a evidentiat in general pozitiv in lupta impotriva coruptiei, comenteaza postul ARD pe site-ul sau.

Reporterul sub acoperire Dan Tapalaga l-a criticat si pe Traian Basescu, care, inaintea apropiatelor prezidentiale, a prilejuit un veritabil scandal pentru care exista modele istorice. “Comparatia cu Nicu Ceausescu, rasfatatul fiu al fostului dictator, este la indemâna:

Elena Basescu, printesa alintata, nu numai ca este sustinuta de nomenclatura de partid, ba chiar partidul este dispus, intr-un moment critic, sa se jertfeasca.”

“Misiunea Elena” desfasurata in secret ar putea chiar sa fi costat partidul prezidential victoria in alegerile europarlamentare. În cele din urma, social-democratii au trecut, la limita, primii, linia de sosire si au obtinut un mandat in plus la Bruxelles.

Însa, dupa ce Elena Basescu s-a intors, chiar in seara alegerilor, in sânul Partidului Liberal-Democrat si a fost intâmpinata cu felicitari de premierul Emil Boc, s-a instaurat din nou egalitatea. Egalitate din orice punct de vedere, deoarece si social¬democratii ar fi fraudat alegerile europarlamentare in stil mare.

Doua reportere sub acoperire de la o publicatie româneasca s-au dat drept ajutoare de campanie ale PSD. Misiunea lor: sa mobilizeze cât mai multi studenti pentru social-democrati.

Pe internet se poate vedea si auzi cum un reprezentant al PSD, in tricou rosu de campanie, le explica celor doua reportere ce au de facut: “Deci, sa trecem la subiect: cum procedam? Primiti câte 50 de lei pentru fiecare vot.

Totul este legal. Va platim ca sa aduceti oamenii la urne. Asta este un alt fel de campanie electorala. În loc sa va oferim pixuri sau tricouri, va dam bani”.

Si cum se va putea dovedi ca studentii si-au meritat banii? Si pentru aceasta omul PSD are o solutie: “Sa faca o fotografie cu telefonul mobil a buletinului de vot”, le explica el reporterelor.

“Însa atentie, sa inchida sonorul la telefon, ca sa nu se auda click-ul din cabina de votare. În cabina esti intangibil. Nici macar politia nu are voie sa intre. Faceti fotografia, va primiti buletinul inapoi si asta e tot.”

În România, cumpararea de voturi este pedepsita penal cu inchisoare de la sase luni la cinci ani. În ultimii ani au fost facute public mereu astfel de cazuri. Pâna acum insa nu a fost nimeni condamnat, conchide articolul scris de Andrea Mühlberger, de la studioul din Viena al ARD.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.