EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

Rusia: Putinism în stadiu de pirianha

Regimul lui Putin a trecut in stadiul de piranha: premierul rus isi ataca pâna si prietenii cei mai fideli. Astfel, Putin l-a “mustruluit” in mod public pe fostul sau favorit, Oleg Deripaska, noteaza analistul Bret Stephens in paginile cotidianului american The Wall Street Journal.

“Bine ati venit in al treilea stadiul al putinismului”, lanseaza autorul articolului, explicând ca intr-un prim stadiu Putin jucase rolul de tehocrat, adept al suprematiei Legii, iar in al doilea stadiu, care a durat cât timpul cresteau preturile la petrol si gaz, Putin se cocotase practic pe un tron de tar, in timp ce anturajul sau isi revendica linistit investitiile straine.

“Acum s-a ajuns la stadiul trei, când Putin s-a transformat in Hugo Chavez: el continua sa aiba mâna la fel de grea ca inainte, insa la asta se mai adauga elemente populiste”, scrie Bret Stephens.

În opinia analistului american, economia Rusiei se afla intr-o situatie catastrofala, iar mai departe va fi si mai rau.

“Daca (in timpul vizitei sale) la Pikalevo, Putin a reusit sa compara in rol de erou, el nu va putea face acelasi lucru pentru sute de alte orase din Rusia, unde situatia este asemanatoare, chiar daca ace st lucru il va aduce pe Deripaska si tovarasii sai la faliment”, noteaza autorul.

Mai degraba, Putin va incerca sa “asmuta” societatea rusa asupra oligarhilor, expropriindu-le activele, asigurând activitatea la intreprinderi si achizitionând productia lor din fonduri de stat, in ruble, din ce in ce mai devalorizate.

Probabil, Putin spera ca rusii se vor impaca cu fenomenul hiperinflatiei si ca la scurt timp economia mondiala se va insanatosi sau preturile la petrol vor creste din cauza crizei din Orientul Mijlociu (OM). Drept rezultat, Rusia risca sa se transforme in ceva asemanator cu fosta URSS, atentioneaza in final Bret Stephens.

Premierul rus Vladimir Putin a efectuat joia trecuta o vizita surpriza la fabrica de ciment din Pikalevo, achizitionata in 2007 de miliardarul rus Oleg Deripaska, teatrul de câteva saptamâni al unor miscari sociale din cauza neachitarii salariilor.

În timpul acestei vizite, Putin l-a umilit public pe miliardarul rus, comparându-l cu un gândac.

“Ati facut din mii de oameni ostatici ai ambitiilor voastre, ai lipsei voastre de profesionalism sau, poate, pur si simplu, ai lacomiei voastre meschine. Este total inacceptabil.

Unde este responsabilitatea lumii de afaceri?”, i-a admonestat in direct la televiziunea publica premierul Putin pe Oleg Deripaska si pe alti doi oameni de afaceri, care detin fabrici de ciment si de aluminiu la Pikalevo. “De ce ati fugit toti ca niste gândaci inainte de sosirea mea?

De ce nu a fost nimeni in stare sa ia o decizie?”, a continuat Vladimir Putin. Prezentând un contract destinat relansarii productiei la Pikalevo, el a intrebat apoi daca “Oleg Vladimirovici (Deripaska) a semnat?”.

“Nu vad semnatura dumneavoastra. Veniti si semnati”, a adaugat Putin pe un ton agresiv, aruncând pe masa cu un creion in directia miliardarului rus. Acesta, cu capul plecat, a venit si a semnat, fara sa crâcneasca, dupa care a revenit la locul lui.

Potrivit cotidianului rus Vedomosti, in timpul vizitei de saptamâna trecuta a premierului rus Vladimir Putin la Pikalevo, guvernatorul regiunii Leningrad, Valeri Serdiukov, ar fi fost fortat sa-si semneze cererea de demisie, lucru infirmat insa de purtatorul de cuvânt al guvernului regional, Natalia Seludko.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata