Ilie Şerbănescu: În România este nevoie de o rocadă a impozitelor

– În România nu exista posibilitatea de eliminare a taxelor si impozitelor, ci mai degraba de o rocada a lor, a declarat, miercuri, analistul economic Ilie Serbanescu, in cadrul dezbaterii “Mediul de afaceri – intre blocaj financiar si birocratie”.

.
“În opinia mea, o marire a TVA-ului, in paralel cu reducerea impozitarii fortei de munca, la valori similare de pâna la 5%, ar fi una dintre solutiile de redresare a economiei românesti”, a explicat Serbanescu.

El a completat ca alte doua solutii viabile ar putea fi desfiintarea impozitului pe profit, respectiv marirea celui pe dividende.

Citeste si:  Poşta Română va distribui aproape 14 milioane de carduri de sănătate pe un contract de 37,5 milioane de lei

“Eu nu am initiativa legislativa, dar aceste propuneri pot fi puse pe hârtie de catre cei prezenti astazi aici (n.r. participanti la dezbatere)”, a precizat analistul.

Pe durata celor doua ore de discutii, si alti participanti au venit cu propuneri pe marginea relansarii economiei românesti. Astfel, printre ace stea s-au numarat renuntarea la impozitul forfetar, introducerea de stimulente pentru angajatorii care isi mentin salariatii, schimbarea radicala a legislatiei privind fondurile structurale, precum si renuntarea la finantarile partidelor politice de la bugetul de stat.

Citeste si:  Numărul de evidenţă a plăţii se utilizează pentru plata amenzilor şi a diferenţelor de impozite

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, a subliniat faptul ca economia româneasca nu merge bine “pentru ca din 1990 incoace a fost inclusa intr-o zona speculativa”.

“Suntem singura tara din Europa care exportam profit si n-am facut nimic pentru a-l importa, asa cum era normal, a spus Tabara.

Prezent la dezbatere, Daniel Chitoiu, fostul sef al Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF) a inaintat mai multe propuneri menite sa revigoreze economia româneasca:

  • – reducerea contributiilor sociale cu 50%, pâna la 31 decembrie 2009
  • – acordarea unei bonificatii de 5% acelor contribuabili care isi achita la termen anumite obligatii fiscale
  • – si reducerea cotelor de intârziere, de sub 0,1% cât este in prezent, pentru acele persoane care, la un moment dat, nu au lichiditati.
Citeste si:  Preţurile practicate pe litoral au scăzut cu 15%

“Avem o mare problema cu aparatul administrativ care aplica legile in România. Atât timp cât nu se schimba mentalitatile nu putem merge mai departe. Ducem o lipsa acuta de personal specializať, a punctat Chitoiu, care a adaugat ca structurile de control “trebuie reformate total.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close