MFP va compensa obligaţiile fiscale pe care fermierii le au faţă de stat

Ministerul Finantelor Publice va compensa obligatiile fiscale pe care fermierii le au fata de stat in raport cu subventiile platite de Ministerul Agriculturii prin APIA, a declarat, miercuri, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, dupa intâlnirea cu fermierii.

“Aceasta masura pe care o vom lua a fost solicitare indreptatita pe care intentionam sa o anunt ca o va lua Ministerul si nu numai pentru agricultori, ci si pentru alti furnizori de produse si servicii care sunt in raport direct cu statul”, a spus Pogea.

Acesta a precizat ca va analiza si solicitarea prin care fermierii pot fi ajutati sa achizitioneze cu garantii ale statului unitatile oprite de la procesare.

“În prezent avem capacitati care acopera procesarea unei cantitati de 12 milioane de tone de lapte, desi cota de lapte a României este de numai 3 milioane tone, iar cantitatea procesata efectiv este de 1,1 milioane tone”, a spus Pogea.

Crescatorii vor sa primeasca garantii din partea statului pentru prealuarea fabricilor de lapte oprite de la functionare in vederea procesarii laptelui provenit din fermele proprii.

“Fermierii vor sa realize o productie integrata, crescatori, productie si procesare pentru sporirea marjei de profit.

Vom discuta impreuna cu MAPDR si in functie de reglementarile in domeniu pentru a nu fi considerat ajutor de stat, MFP va acorda un sprijin pentru achizitionarea acestor unitati”, a mentionat ministrul Finantelor.

În perioada urmatoare MFP va identifica unitatile de procesare oprite de la procesare.
Pogea a mai afirmat ca problemele ridicate de fermieri sunt cele cu care se confrunta agricultura româneasca, si in special crescatorii de animale.

“Multi fermieri furnizeaza cantitati sporite de lapte catre procesare, dar pretul nu acopera costul de productie si de aceea lucreaza in pierdere.

De asemenea, sunt multe cantitati de lapte provenite din UE, pentru care fermierii au acuzat ca nu sunt indeplinite standardele de calitate”, a explicat oficialul MFP.

El a dat asigurari fermierilor ca obligatiile de plata, in suma de 1,8 miliarde lei, pentru plata subventiilor europene pe suprafata, vor fi achitate in integralitate pâna la 30 iunie 2009.

“Dam aceste asigurari si, in raport cu aceste surse, fermierii vor stabili cum le folosesc”, a mai afirmat Pogea.

În ceea ce priveste subventia pe cap de animal, fermierii au subliniat ca sunt foarte multi care nu mai detin capetele de animale inregistrate in perioada de referinta, dar primesc in continuare subventii in detrimentul celor care cresc in continuare animale.

Reprezentatii crescatorilor de bovine s-au intâlnit miercuri, in jurul orei 14,00, cu ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, la sediul MAPDR.

Crescatorii de bovine au solicitat ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, sa le intermedieze miercuri o intâlnire cu premierul Emil Boc si cu ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, pentru a gasi solutii la revendicarile lor.

Mircea Ciurea, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din România, a precizat ca spera sa discute cu premierul eliminarea impozitului forfetar, dar si pentru acordarea unor compensatii in contul datoriilor catre stat din subventiile europene.

Acesta s-a aratat nemultumit de sumele primite de fermieri pentru laptele livrat procesatorilor.

În jur de 100 de fermieri au protestat miercuri in fata MAPDR cu utilaje si animale pentru a atrage atentia autoritatilor asupra situatie i grave in care se afla fermierii români.

Fermierii români au solicitat acordarea unei subventii variabile pentru compensarea dintre pretul de productie si pretul de vânzare al laptelui materie prima precum si verificarea intregii cantitati de lapte provenita din schimbul intracomunitar din punct de vedere al calitatii si cotei de lapte.

De asemenea, ei vor ca in cazul falimentului statul sa acorde compensatii de lichidare a activitatii.

Pentru anul 2010 fermierii doresc plata unui avans de 70% din valoarea subventiei pe exploatatie acordata in anul 2009, avans ce se va plati pâna la sfârsitul anului 2009.

Totodata, fermierii propun renegocierea cu Uniunea Europeana a sprijinului acordat fermierilor in perioada 2010-2013 astfel incât sprijinul pe exploatatie sa creasca cu 10% anual, precum si mentinerea primei acordate pentru laptele de calitate UE in cuantum de 0,12 euro/litru¬cota.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.