EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Rusia nu a scăpat de ambiţiile postimperiale

“În pofida tuturor dificultatilor pe care le-au traversat si le traverseaza la aceasta ora, despre polonezi se poate spune ca au trecut testul de solidaritate.

Despre politic ieni nu-mi place sa vorbesc ca despre o masa lipsita de personalitate: unii au indreptatit sperantele, altii – nu”, declara primul premier necomunist din Polonia postbelica, Tadeusz Mazowiecki, intr-un interviu pentru Gazeta Wyborcza.

Ziarul publica acest interviu cu ocazia jubileului de 20 de ani de la primele alegeri partial libere, care le-au permis reprezentantilor opozitiei democratice sa ocupe locuri in parlament, pentru a determina apoi prabusirea regimului comunist in Polonia.

Tadeusz Mazowiecki isi aminteste emotiile pe care le-a trait in momentul când, in urma acelor alegeri, devenise sef al guvernului. “Nu aveam nici sentimentul de victorie deplina, nici sentimentul de frica.

În schimb, constientizam imensa sarcina pe care urma sa o duc la indeplinire si aveam convingerea – iertati-mi aceasta aroganta – ca sunt potrivit pentru acest lucru”, a spus Mazowiecki.

În interviu, fostul premier polonez rememoreaza primii ani de transformare a sistemului, problemele si bucuriile acelor ani, vorbeste despre fostii sai tovarasi si evalueaza politicieni concreti, isi exprima tristetea in legatura cu dispute le ce au izbucnit azi intre cei care in urma cu decenii luptau in aceeasi linie pentru libertatea si independenta Poloniei in lumea politicului.

Totodata, interlocutorul Gazeta Wyborcza subliniaza ca “exista si o alta lume”, pe care o vede atunci când merge pe strada, când vorbeste cu oamenii. “În aceasta lume nu exista atâta antipatie, atâta ura”, declara Tadeusz Mazowiecki.

Referitor la actuala Polonie libera, la Polonia pe care o visau multe generatii, Mazowiecki le atrage atentia politic ienilor cu privire la “demonii” sus-mentionati si face apel la conciliere.

În interviul oferit de Tadeusz Mazowiecki este abordata si problema relatiilor ruso-poloneze. Întrebat de ce, timp de 20 de ani, nu s-a reusit stabilirea unor bune relatii intre Varsovia si Moscova, Mazowiecki a raspuns: “Consider ca, la fel cum odata a venit concilierea polonezo-german, la fel ar trebui sa urmeze si cea polonezo-rusa, care trebuie sa aiba fundamente la fel de solide”.

Un prim pas catre o asemenea conciliere ar trebui sa fie recunoasterea de catre Rusia a crimelor de la Katyn. Se pare ca membrii grupului bilateral care se ocupa de analiza problemelor sensibile se apropie de aceasta solutie.

În opinia lui Mazowiecki, problema consta in aceea ca Rusia nu a scapat de ambitiile postimperiale, iar Polonia are la aceasta o reactie fireasca de respingere.

“Însa tânara generatie traieste in alte conditii, fara granite, fara vize, si este mult mai pregatita pentru o coexistare cu alte popoare”, a conchis pe un ton optimist Tadeusz Mazowiecki.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata