Criza economică a schimbat priorităţile guvernelor din Europa de Est

Criza economica a obligat guvernele din Europa de Est sa-si asume rolul de “pompieri” in contextul supraincalzirii economiilor si a intârziat, probabil, cu câtiva ani, intrarea tarilor din regiune in zona euro, a apreciat analistul Capital Economics, Neil Shearing, citat de Reuters.

“Prioritatile au trecut de la prosperitate pe termen mediu la evitarea colapsului economic pe termen scurt”, a subliniat Neil Shearing.

“Acest lucru ar putea face diferenta intre o crestere de aproximativ doua procente pe an, daca nu fac nimic, si o crestere de aproximativ cinci procente pe an daca solutioneaza problemele de pe piata muncii si alte probleme”, a adaugat Shearing.

Citeste si:  David şi Victoria Beckham formează cel mai sexi cuplu

Desi Slovenia si Cehia au depasit cel mai sarac stat din zona euro, Portugalia, in ceea ce priveste venitul pe cap de locuitor, procesul de convergenta a statelor membre din est catre standardele din Vest este departe de a fi in fazele finale.

Criza a asfixiat explozia economica de doua cifre din tarile baltice si Balcani, iar cresterea somajului, prabusirea investitiilor si inghetarea pietelor de credit se vor manifesta in regiune timp de mai multi ani.

Potrivit analistului Barclays, Koon Chow, economiile emergente din UE si-au pastrat factorii atractivi pentru investitorii din vest, printre care forta de munca ieftina si educata, proximitatea fata de marile piete de desfacere si potentialul de crestere a productivitatii.

Citeste si:  Opinia publică despre UE se îmbunătăţeşte în pofida crizei

În consecinta, dupa incheierea crizei mondiale, Europa Centrala si de Est va continua sa inregistreze performante macroeconomice mai bune decât zona euro, insa avansul economiilor emergente din acest punct de vedere va deveni mai strâmt.

“Ideea ca Europa emergenta va inregistra cresteri de patru -cinci procente peste media din UE nu va mai fi valabila”, a apreciat Koon Chow.

Frânarea procesului de convergenta va reprezenta un factor de atractie pentru unii investitori straini, insa ii va frustra pe tinerii din Europa de Est, care, in urma evolutiei rapide din ultimii ani, se asteptau sa ajunga la nivelul de trai din Vest in urmatorul deceniu.

Citeste si:  Ieşirea din recesiune nu va atrage o creştere a nivelului de trai, a declarat Liviu Voinea
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close