Piaţa imobiliară americană nu a depăşit încă perioada dificilă

Primele semne de stabilizare a sectorului imobiliar american sunt inselatoare, ele exprimând doar efecte sezoniere din aprilie pâna la sfârsitul lui iunie, potrivit ziarului elvetian Le Temps.

Un operator la Bursa din Zurich este furios, deoarece un client important l-a parasit pentru ca portofoliul sau nu a avut nicio crestere in urma recentei majorari a actiunilor.

Totusi, “patrimoniul sau nu a scazut in 2008”, conform operatorului. Încrederea pe termen lung este din nou sacrificata pe altarul termenului scurt.

Institutiile bancare reactioneaza si lanseaza noi actiuni. Statistic ile cotidiene confirma ca ce a fost mai rau a trecut. Chiar un indicator decalat precum cel al ocuparii fortei de munca se imbunatateste in Statele Unite.

Deci, multi se grabesc sa cumpere la Bursa. Deflatia nu mai este decât o amintire. Actualitatea este dominata acum de riscul de inflatie. Totusi, doi nori mari si negri umbresc procesul de normalizare: sectorul imobiliar american si datoria publica.

Preturile in sectorul imobiliar au scazut deja timp de 33 de luni consecutive si cu 40% fata de nivelul cel mai ridicat.

Primele semne de stabilizare a sectorului imobiliar sunt inselatoare. Ele nu exprima decât efecte sezoniere din aprilie pâna la sfârsitul lui iunie (fiscale sau sectoriale).

Citeste si:  În 2011, în lume erau 11 milioane de milionari

Diminuarea executarilor silite nu este decât temporara. Barack Obama promisese un plan care sa opreasca sechestrele bazându-se pe agentii ipotecare precum Fannie Mae. Acestea controleaza sau garanteaza jumatatea imprumuturilor.

Guvernul si-a respectat promisiunile si a provocat un moratoriu asupra sechestrului imobiliar, dar aceasta operatiune de salvare nu este durabila.

Ea nu ar salva decât o cincime din proprietarii care au probleme, conform autorilor unui best-seller (More Mortgage Meltdown: 6 Ways to Profit in These Bad Times), Whitney Tilson si Glenn Tongue.

Acestia estimeaza ca 24% dintre proprietari au o datorie ipotecara care depaseste valoarea casei. Procentul debitorilor in aceasta situatie se ridica la 20%, in decembrie 2008, si la 6%, in decembrie 2007.

Creditul imobiliar si-a pierdut legatura cu realitatea dupa elaborarea legilor de incurajare a proprietatii si ca urmare a politicii laxiste a Rezervei federale. Tilson si Tongue considera ca 30% din oamenii care au cumparat in ultimii cinci ani nu mai au bani sa-si achite datoriile.

Este un procent foarte ridicat. Prelungirea recesiunii sau o crestere a dobânzilor ar putea chiar sa-l agraveze.

Trebuie amintit ca dobânzile anormal de scazute au permis unor proprietari sa evite imposibilitatea de plata. Dar dobânzile sunt reajustate la niveluri superioare dupa un termen stabilit in contract.

Citeste si:  „Capitalul matern” din Rusia, mijloc de depăşire a crizei demografice

Sectorul “creditelor subprime” a suferit deja consecintele celor doua prime valuri ale crizei, potrivit lui Tilson si Tongue. Alte trei valuri se vor abate asupra acestui sector.

Primul se refera la “prime loans” (imprumuturi preferentiale), imprumuturi mai fiabile decât “creditele subprime”, garantate sau detinute la Fannie Mae si Freddie Mac.

Al patrulea val ar fi provocat de creditele detinute de banci (“jumbo prime”), iar al cincilea, de imprumuturile comerciale. Piata nu a depasit inca perioada dificila, este la mijlocul acesteia.

Dureroasele reajustari ale dobânzilor vor greva agenda urmatorilor trei ani. O reajustare a dobânzii nu inseamna neplata sau sechestrare. Un termen de 15 luni a fost stabilit intre prima neplata si lichidarea casei.
Planul Obama nu va oferi decât un scurt ragaz.

Stocul de case de vânzare va fi si mai mare in al doilea semestru, iar oferta se extinde la casele cu pret moderat si la cele care depasesc cu mult un milion de dolari, conform unui expert.

Soarta sectorului imobiliar va depinde de modul in care vor fi primite imprumuturile de stat. Planurile de relansare provoaca, intr-adevar, o crestere puternica a datoriei publice care va trebui finantata. În Statele Unite, veniturile fiscale vor finanta 20% din dobânda datoriei in 2014.

Citeste si:  ÎCCJ: Parlamentarul moldovean Valeriu Guma, condamnat definitiv la patru ani închisoare cu executare

Investitorii inghit cu greu acest program copios de noi emisiuni. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) considera ca in 2009 guvernele tarilor industrializate vor lua imprumuturi in valoare de 12.000 de miliarde de dolari. Trei sferturi sunt rezervate Statelor Unite.

Neincrederea in capacitatea investitorilor de a plasa aceste emisiuni in portofoliul lor determina cresterea dobânzilor, ceea ce nu va intârzia sa afecteze sarcina financiara a detinatorilor de ipoteci. Facilitatile oferite de politicile monetare si imobiliare nu vor face decât sa prelungeasca criza.

Se produce si o alta modificare importanta. Scadentele imprumuturilor guvernamentale se scurteaza, scrie editorialistul Gillian Tett, in Financial Times: 70% dintre emisiunile de stat sunt scadente pe termen scurt, ceea ce nu este bine. Statul se indatoreaza pe termen scurt pentru a investi pe termen lung.

Cine se mira de “oboseala investitorilor”? Un simbol: Citigroup organizeaza un “road show” la Tokyo pentru a permite guvernelor occidentale sa laude meritele datoriilor lor in rândul investitorilor asiatici. Un asemenea gest ar fi fost de neconceput acum câtiva ani, subliniaza Le Temps.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close