Promisiuni populiste de a “curăţa” Bulgaria

Partidul “Cetatenii pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei” (GERB), condus de primarul Sofiei, Boiko Borisov, s-a impus drept cea mai puternica formatiune la alegerile europarlamentare desfasurate duminica, 7 iunie, in Bulgaria, cu 24,5% din sufragii, devansând Partidul Socialist Bulgar, aflat la putere si condus de premierul Serghei Stanisev, clasat pe locul al doilea, la o diferenta de 6%.

Liderul GERB, un personaj controversat care produce “ridicari din sprâncene” la Bruxelles, pare favorit pentru ocuparea postului de premier, insa dorinta sa de a scapa Bulgaria de coruptie se loveste de scepticismul diplomatilor europeni, noteaza intr-un comentariu publicatia britanica Financial Times (FT).

“GERB doreste reforme reale care necesita vointa politica”, sustine Borisov, argumentând ca reforma sistemului judiciar trebuie sa fie prioritatea dominanta a Bulgariei daca aceasta vrea sa prinda din urma alte tari membre ale UE.

Citeste si:  Marea Britanie nu a ieşit încă din recesiune

Una din primele legi pe care un guvern condus de GERB le-ar prezenta parlamentului de la Sofia ar fi cea care ar impune acceptarea dovezilor strânse de catre Oficiul European de Lupta Anti¬Frauda (OLAF) in procesele din Bulgaria, un demers despre care Borisov crede ca ar creste numarul condamnarilor celor care au abuzat de banii europeni.

Bulgaria, cel mai sarac stat din UE, a pierdut accesul la sute de milioane de euro oferiti de Bruxelles, ca urmare a esecului Sofiei de a aduce in fata justitiei vreo figura penala de prima marime.

Citeste si:  Economiile mai bogate ale UE încearcă să reducă din ajutorul acordat ţărilor cu probleme

Borisov, care si-a angajat un economist de la Banca Mondiala pentru a-l ajuta sa isi elaboreze politica economica, se detaseaza de politica de centru-dreapta, care include un grup de partide mici grupate in jurului unor fosti ministri si oameni de afaceri.

Fost bodyguard al dictatorului comunist Todor Jivkov, Borisov a lucrat pentru o companie de asigurari si ulterior si-a creat propria sa firma de paza.

Ca primar, Borisov se bucura de acel tip de adulatie de obicei rezervat fotbalistilor bulgari care joaca in prime le ligi ale Europei si este vazut in cluburile de noapte alaturi de vaduva unui important bancher bulgar asasinat de o grupare a criminalitatii organizate.

Citeste si:  Infanta Cristina, fiica cea mică a regilor Spaniei, inculpată în dosarul Noos

Având o ascensiune uimitoare in timpul guvernarii de dreapta a premierului si fostului rege bulgar, Simeon de Saxa Coburg-Gotha, Borisov a câstigat un post important in Ministerul de Interne, unde a lucrat alaturi de experti americani si britanici la modernizarea politiei, in perioada pregatitoare de dinainte de aderarea la UE.

Chiar daca GERB va câstiga alegerile parlamentare din 5 iulie, partidul va trebui sa formeze o coalitie cu cel putin alte doua partide de centru-dreapta pentru a fi capabil sa guverneze, negocierile fiind asteptate sa dureze mai multe saptamâni inainte ca noua coalitie sa isi inceapa sarcina de a recladi relatiile cu Comisia Europeana, potrivit FT.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close