EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Băsescu: Dobânda la „Prima Casă” ar trebui stabilită la 5%

– Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, in deschiderea sedintei de Guvern, ca dobânda pentru programul “Prima Casa” ar trebui sa fie stabilita la 5%, la euro, având in vedere ca plasamentul pe care il vor face bancile este garantat in totalitate de stat.

.

“Plecând de la premisa ca sistemul bancar românesc are un excedent foarte mare de resurse financiare in momentul de fata si, in acelasi timp, are dobânzi foarte mari, sugestia mea este ca astazi sa stabiliti o dobânda la euro in jur de 5%, daca nu chiar cinci, si bancile care doresc sa-si plaseze banii in acest program cu 5% dobânda sunt binevenite, pentru ca este un plasament 100% garantat de stať”, a explicat presedintele.

O alta masura pentru relansarea economica, sugerata de presedinte pentru coborârea dobânzilor de pe piata bancara, este restructurarea datoriei pe termen scurt.

“Sugerez Ministerului Finantelor restructurarea datoriei. Pentru ca in momentul de fata datoriile sunt pe termen scurt, restructurarea datoriei sa treaca la o datorie pe termen mediu si lung, si asta inseamna sa se absoarba excedentul de valuta forte, excedentul de euro care exista in banci”, a adaugat presedintele.

Seful statului a explicat ca bancile au circa un miliard de euro disponibil si, de asemenea, intr-o relatie cu Ministerul Finantelor, dobânzile ar trebui sa fie foarte mici, in jurul a 5% pe termen mediu si lung.

“Restructurarea datoriei ar permite posibilitatea investitiilor in mod deosebit in infrastructura prin angajarea a 600-700 milioane chiar un miliard de euro, ceea ce ar permite lansarea tuturor contractelor care sunt semnate inca de pe vremea guvernului trecut la Ministerul Transporturilor, dar care nu sunt finantate”, a aratat Traian Basescu.

Seful statului a subliniat totodata ca BNR trebuie sa fie predictibila, adica sa angajeze discutii cu bancile comerciale cu privire la reducerea rezervei bancii nationale, la reducerea banilor bancilor comerciale care se afla in rezerva bancii nationale.

“Este bine ca toti membrii Guvernului sa stie, daca ati vazut diversi demagogi la televizor care tipa ca statul a imprumutat de la FMI si de la CE aproape 20 de miliarde de euro, ca in rezerva BNR se afla aproape 12 miliarde de euro, si in lei echivalentul a sase miliarde de euro, care nu sunt banii BNR, sunt banii bancilor comerciale”, a explicat seful statului.

Oficialul a subliniat ca BNR trebuie sa fie atenta atunci când va elibera sumele din rezerva, pentru a nu produce inflatie, prin afectarea cursului de schimb, precum si pentru a nu periclita obiectivul de adoptare a monedei euro, in 2014.

Eu sper ca aceste doua masuri, programul “Prima casa” si restructurarea datoriei Ministerului Finantelor prin adunarea de pe piata bancara a circa un miliard de euro, cu dobânda tot de 5% pe termen mediu si lung, va permite coborârea dobânzilor”, a conchis presedintele.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata