Iulian Dascălu admite, în premieră, că PALAS-ul are probleme

– Reprezentanţii Iulius Group promiteau până acum trei luni că în mod cert vor investi 250 milioane euro pentru ca proiectul Palas să fie finalizat până în 2010.

– Însă, milionarul Iulian Dascălu a recunoscut într-un articol elogios publicat de un cotidian naţional că proiectul Palas are probleme. Evident, nu o spune direct, ci pe ocolite

.

„Fiind vorba de un proiect cu destinaţie mixtă, cu zonă comercială, rezidenţială, hotelieră, clădiri de birouri, parcare, Palas oferă avantajul flexibilităţii, în sensul că la momentul actual acordam prioritate segmentului de retail, care nu este foarte afectat de oscilaţiile pieţei. Decizia noastră a fost aceea de a etapiza proiectul astfel încât acesta să fie finalizat la data estimată, în 2011”, spune Dascălu.

Cu alte cuvinte, finalizarea Palas-ului nu mai este posibilă la termenul pe care Dascălu şi l-a asumat iniţial, adică în 2010.

Precizăm că până acum afaceristul iesean a insistat, în toate apariţiile sale publice, că termenul de finalizare al proiectului este 2010.  Aceeaşi informaţie este asumată, în mod public, şi pe site-ul proiectului Palas (http://www.palasiasi.ro/index_ro.html), după cum se poate vedea mai jos:

Primăria se scarpină după ureche

Pentru că Primăria este partener în cadrul Palas, aportul ei fiind cele 12 hectare în valoare de 120 milioane euro, era firescă o reacţie de la edili. Însă toţi se comportă ca şi cum nu ar fi problema lor ce se întâmplă cu averea ieşenilor.
„Nu pot vorbi, sunt într-o şedinţă”, a retezat scurt primarul Gheorghe Nichita.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Andrei Trofor a precizat că la Primărie nu se ştie nimic despre o blocare a Palas-ului.

Băncile au tăiat finanţarea

În ciuda eforturilor disperate ale dezvoltatorului privat, proiectul este blocat oficial de bănci.

Reporterii Iasicastiga.ro au dezvăluit că în cadrul unei bănci (alta decât cele finanţatoare ale proiectului) circulă o notă internă prin care toţi ofiţerii de credit sunt somaţi să refuze din start orice împrumut către persoane fizice sau juridice care se angajează să ramburseze banii din veniturile obţinute de la PALAS (indiferent de valorea garanţiilor ce acoperă creditul).

Măsura este motivată de faptul că Unicredit Ţiriac şi BCR au oprit finanţarea proiectului, deci nimeni nu mai poate obţine bani de acolo.

Pe hârtie scrie foarte clar că Unicredit şi BCR au sistat finanţarea către PALAS şi de asta acolo s-ar fi oprit lucrările”, a povestit un funcţionar bancar.

După câteva minute în care s-a făcut ba că nu ştie nimic, ba că n-a auzit de PALAS, directorul băncii respective a negat existenţa documentului: „Nu există nici un astfel de document, eu nu am semnat aşa ceva. Şi cine a putut să vă dea dumneavoastră aşa ceva? Spuneţi-mi, să-i arăt eu”.

Terenul de la Palas va ajunge „pe mâna” băncilor?

Iulius Group a contractat mai multe împrumuturi, cel mai important fiind cel 125 milioane euro, de la Unicredit Ţiriac, urmat de cel de 12 milioane euro de la Emporiki Bank.

Problema este că stoparea finanţării oferă băncii dreptul de a executa silit clădirile şi de a uza de dreptul de superficie, cedat de primar la notariat. Este ştiut că primarul Nichita a semnat, la notariat, pentru cedarea către bancă a dreptului de superficie pe cele 12 ha, declarându-se împuternicit al Consiliului Local, deşi nu era.

Integral în Iasicastiga.ro

Citește și
5 Comentarii
 1. studentul spune

  Nu inteleg cum Iulian Dascalu a putut lua asemenea terenuri fara sa investeasca nici un ban: cel de la Iulius Mall Iasi, cel de la Cluj, cel de la Palas … e clara complicitatea autoritatilor in a devasta spatiile verzi a le betona si umple cu cladiri urate aducatoare de bani…ca snobi se gasesc peste tot….

 2. dacianova spune

  Numai la noi in Romania cand vine de proiecte mari ai sa vezi indivizi bucurosi ca le merge rau la unii. E vorba aia cu „sa moara capra vecinului”. Nu lucrez la Palas, n-am treaba cu Dascalu, dar parerea mea e ca fata de balta plina de tantari caare se chema strand, mai bine blocurile lui Dascalu.
  Lasati sa moara si capra vecinului, doar traim in Romania, ce naiba…

 3. iesean spune

  …super-proiect… ce mai conteaza ca face ca simbolul orasului nostru, Palatul Culturii, care era vizibil inainte din orice directie ai fi privit, este ascuns acum privirii… „banii vorbeste”

 4. dragoslav spune

  @ dacianova: dumneata ignori ansamblul… :-

 5. samy spune

  @iesean: Proiectul Palas dimpotriva pune in valoare centrul Iasiului si Palatul. Trebuie sa fii destul de primitiv sau egoist neinformat si incult sa afirmi ca priectul palas „ascunde” palatul culturii. De idioti e satula lumea. Daca vine cineva ca Dascalu cu un prioect revolutionar si investeste bani si stres in Iasi este comentat de niste netoti care nu stiu sa-si puna macar vietile lor in ordine nu ale altora.Dar degeaba, Romania e tara plina de egoisti si populisti idioti

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.