Unele firme plătesc angajaţilor numai avansul ca să scape de birurile la stat

În criză de lichidităţi şi cu afacerile micşorate unii angajatori  îşi plătesc lucrătorii cu întârziere de câteva zile sau chiar săptămâni ori ajung la şomajul tehnic, ca ultimă soluţie, aşa cum se întâmplă de exemplu în industria chimică, metalurgie şi siderurgie.

Alţii, mai inventivi, le plătesc angajaţilor numai avansul, nu şi lichidarea – când trebuie să vireze toate obligaţiile către bugetul de stat.

„Este o formulă posibilă care se poate aplica o anumită perioadă, după care angajatorul revine cu plata restanţelor“, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Citeste si:  Galaţi: Cuptor de ars ceramică din secolul al IV-lea, descoperit la Negrileşti

Astfel, sunt patroni care aleg să fie datori la stat, dar să aibă în continuare personal disponibil şi parţial remunerat, în funcţie de necesităţi. Pârvan nu a dorit să dea exemple concrete de astfel de firme.

Unul din zece români primeşte leafa cu întâziere

Toate aceste situaţii au un corespondent în rezultatele unui studiu realizat de compania de cercetare GfK în luna martie, din care reiese că 9% din populaţie încasează salariul cu întârziere ori se confruntă cu scăderea lui.

De altfel, veniturile a aproape jumătate dintre români au fost influenţate negativ de criză în luna martie, cel mai mare impact fiind resimţit la nivelul câştigurilor extrasalariale.

Citeste si:  ANTREPRENOR SRL - notificare privind deschiderea procedurii insolvenţei

Per total, însă, scăderea veniturilor sau întârzierea încasării salariului pentru o parte importantă a populaţiei nu au dus la scăderea venitului mediu, precizează realizatorii studiului.

Asta pentru că există categorii de persoane care câştigă mai mult decât anul trecut. Numărul celor care spun că abia reuşesc să îşi acopere cheltuielile curente cu veniturile realizate este însă suficient de mare. Afirmaţia se verifică în cazul a 60% dintre români, faţă de 53%, în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Continuarea în Gândul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata