Fermierii români au solicitat subvenţii pentru 8,4 milioane animale

Fermierii români au solicitat subventiile din zootehnie pentru un numar de 8,393 milioane animale, pâna la data de 15 iunie inclusiv, pe un total de 276.600 cereri depuse la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), informeaza un comunicat al APIA.

Potrivit datelor centralizate, au fost depuse circa 232.000 cereri pentru un efectiv de 1.393.000 bovine si aproximativ 44.600 cereri pentru un efectiv de 7.000.000 ovine/caprine.

“În perioada imediat urmatoare, va demara controlul administrativ pentru toate cererile depuse, precum si controlul la fata locului, care este obligatoriu pentru specia ovine/caprine.

Rugam fermierii ca, pe toata durata efectuarii verificarilor la fata locului, sa mentina efectivul de ovine/caprine in locatia mentionata in cerere, pentru a nu risca pierderea sprijinului financiar”, a declarat directorul general APIA, Daniel Constantin.

Valoarea sprijinului financiar, atât pentru specia bovina, cât si pentru specia ovine/caprine, va fi stabilita prin Hotarâre de Guvern, in functie de numarul animalelor eligibile rezultat in urma controale lor.

Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) se acorda sub forma primei pe exploatatie, pentru specia bovina, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine.

Potrivit regulamentelor europene, trebuie efectuat un control administrativ in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) pentru toate exploatatiile si efectivele de animale pentru care s-a solicitat sprijin, atât pentru specia bovine, cât si pentru specia ovine/caprine.

În plus, pentru ovine/caprine este obligatoriu un control si un supracontrol la fata locului.

Potrivit APIA, pentru anul 2009, prima pe exploatatia de bovine se acorda si producatorilor agricoli pentru exploatatiile nou infiintate in perioada 1 februarie 2008 – 31 ianuarie 2009.

În ceea ce priveste prima pe cap de animal pentru specia ovine/caprine, sprijinul financiar se acorda producatorilor agricoli care detin, la data de 31 martie 2009, un efectiv de cel putin 50 de capete ovine femele, respectiv 25 de capete caprine femele, cu vârsta minima de un an.

În 2008, crescatorii de bovine au primit un sprijin financiar de 495 de lei pe cap de animal, in doua transe, iar cei de ovine si caprine, de 43,9 lei.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.