EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Irigaţiile, şansa agriculturii în condiţii de secetă extremă

Cresterea suprafetelor de teren agricol irigate este in prezent o masura urgenta care trebuie aplicata, in conditiile de seceta extrema anuntata, a precizat miercuri Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice.

“În 2009, avem 760.000 hectare de teren agricol irigabil, mult mai mult decât in 2008, dar extrem de putin fata de 3,2 milioane hectare cât aveam inainte de 1990.

Irigatiile ramân singura sansa pentru culturile de floarea soarelui, grâu, plante furajere. Lipsa acestor plante furajere verzi duce, de altfel, si la pierderi in sectorul zootehnic “, a precizat Cristian Hera.

Pentru 2009, dar si pentru urmatorii ani, zonele cele mai afectate de seceta si de desertificare ramân Dobrogea si Baraganul.

“Statisticile arata ca, in Dobrogea, in 97% din ultimii 30 de ani am avut seceta. La fel va fi si in 2009.

În restul tarii, mai putin sudul Olteniei si Munteniei, in 2009 precipitatiile ramân in limitele normale dar asta nu inseamna ca nu se vor inregistra perioade de seceta, deoarece cantitatile de precipitatii actioneaza si in functie de tipul solului.

Cu toate acestea, România este din punct de vedere al fenomenelor meteorologice inaintea unor tari precum Spania, Portugalia si Italia in ceea ce priveste starea agriculturii in functie de cantitatea de apa din sol”, a precizat Ion Sandu, presedintele Agentiei Nationale de Meteorologie.

În acest context, reprezentantii Academiei de Stiinte Agricole si Silvice au apreciat ca “absolut necesare” marirea fondurilor destinate cercetarii silvice.

“România este singura tara din Uniunea Europeana care nu a beneficiat in ultimii ani de fonduri pentru cercetarea agricola.

În prezent dispunem de 260 milioane lei pentru intreaga cercetare româneasca, suma care va trebui sa creasca treptat. Avem nevoie de rezultate rapide pentru reconstructia cercetarii agricole in România.

Zestrea genetica extraordinara a solului trebuie completata cu rezultate noi ale cercetarii pentru modificarea si aclimatizarea de noi specii de plante care sa reziste in conditiile de seceta extrema anuntate”, a precizat Cristian Hera.

Cu prilejul conferintei cu tema “Schimbarile climatice globale – Reducerea impactului in agricultura”, specialistii au precizat ca se iau masuri ferme pentru combaterea vulnerabilitatii fata de intensitatea si frecventa extremelor climatice precum seceta, inundatii, valuri de caldura.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata