Şomajul în SUA ar putea ajunge la 10%

Presedintele Barack Obama a avertizat ca rata somajului in Statele Unite va ajunge la 10%, chiar daca “motoarele” redresarii economice au inceput sa functioneze, transmite Bloomberg.

Seful statului american a estimat ca rata somajului va continua sa creasca de la 9,4% in prezent, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, deoarece angajatorii sunt reticenti in a accepta noi angajati.

“Locurile de munca reprezinta un indicator depasiť, a apreciata Obama, adaugând ca nu are “un glob de cristaľ pentru a prognoza momentul in care rata somajului va incepe sa scada.

Presedintele SUA si-a exprimat increderea ca economia se va redresa curând dar a avertizat ca este necesara o crestere puternica pentru ca deficitul bugetar sa fie tinut sub control fara o crestere a taxelor pentru majoritatea americanilor.

Citeste si:  Arnold Schwarzenegger, hasta la vista baby!

Saptamâna trecuta, autoritatile americane au dat publicitatii doua rapoarte economice optimiste, care arata ca recesiunea cu care se confrunta cea mai mare economia a lumii da semne de slabire.

Departamentul american al Muncii a anuntat ca numarul solicitarilor pentru acordarea de ajutoare de somaj a scazut, pentru a patra saptamâna consecutiv, in saptamâna care s-a incheiat pe data de sase iunie, in plus cadere a fost mai mare decât estimau analistii.

Potrivit date lor corectate in functie de variatiile sezoniere, aceste solicitari saptamânale au scazut pâna la 601.000, in conditiile in care economistii mizau pe o scadere mai mica de pâna la 615.000.

În saptamâna anterioara au fost depuse 625.000 de solicitari de acordare de ajutoare de somaj, potrivit cifrelor revizuite.

Citeste si:  Oamenii de ştiinţă argentinieni au descoperit un element cheie în terapia celulară a retinei

O asemenea serie de patru saptamâni consecutive de scadere a solic itarilor pentru acordarea de ajutoare de somaj nu a mai fost inregistrata in SUA din luna iulie 2007, inainte de izbucnirea crizei creditelor imobiliare cu grad mare de risc.

Separat, Departamentul american al Comertului, a anuntat ca in luna mai 2009 vânzarile cu amanuntul au crescut cu 0,5% in raport cu luna aprilie, dupa doua luni de scadere.

În decursul ultimelor 12 luni, mai este doar a patru luna in care vânzarile cu amanuntul au crescut.

Acest indicator este foarte urmarit deoarece ofera o idee cu privire la consumul gospodariilor, motorul traditional al cresterii economiei americane.

Cresterea din luna mai este una conforma cu estimarile analistilor.

În plus, Departamentul american al Comertului a revizuit si cifrele pentru lunile aprilie si martie, estimând ca scaderile au fost mai mici decât s-a anuntat initial: 0,2% (in loc de 0,4% cât s-a anuntat initial) in luna aprilie si de 1,2% (in loc de 1,3% cât s-a anuntat initial) in luna martie.

Citeste si:  Infractor condamnat în SUA la 218 ani de închisoare

Multi economisti estimeaza ca economia SUA va inregistra o contractie cuprinsa intre 1 si 3% in cel de al doilea trimestru al acestui an.

Daca prognozele economistilor se vor adeveri, acest lucru ar insemna o imbunatatire semnificativa fata de declinul inregistrat din toamna anului trecut.

Cea mai mare economie a lumii a inregistrat o cadere de 6,3% in ultimele trei luni ale anului trecut, urmata de o contractie de 5,7% in primele trei luni ale acestui an.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata