Bancherii: Am putea finanţa IMM-urile care au de încasat de la stat

– Scontarea de catre banci a datoriilor statului fata de IMM-uri poate constitui un mecanism pentru fluidizarea fluxurilor de numerar ale firmelor si limitarea dimensiunilor blocajului financiar, considera Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank .

.

Scontarea inseamna plata imediata de catre banca a unei sume de bani catre o companie in schimbul unui document prin care aceasta cedeaza bancii dreptul de a incasa in viitor o suma de bani.

Multe firme au acum de incasat bani de la stat ca plata pentru bunuri sau servicii ori ca rambursari de TVA dar platile intarzie.

Citeste si:  Mencinicopschi: În perioada sărbătorilor trebuie să mâncăm cu înţelepciune

Pentru aceasta ar fi insa nevoie de articularea de catre Ministerul Finantelor a unui sistem transparent de monitorizare si avizare a sumelor pe care IMM-urile le au de incasat, datoriile statului urmand a fi inscrise intr-un registru special.

„Acest lucru se poate realiza usor daca guvernul va asocia scadente datoriilor pe care le are catre segmentul corporativ, Ministerul Finantelor putand organiza un registru unic tinut in mod transparent. Atunci, aceste creante vor putea fi scontate de catre sistemul bancar cu un impact imediat asupra fluxului de numerar la nivelul societatilor comerciale”, explica Oprescu.

Citeste si:  SERVICE - COSMETIC SRL - notificare privind deschiderea procedurii generale de insolvenţă

Sursa: Ziarul Financiar

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata