Exploatarea hidrogenului sulfurat din Marea Neagră, un deranj mult prea mare

România nu are capacitatea tehnologica de a exploata hidrogenul sulfurat din Marea Neagra si, in plus, este un deranj financiar mult prea mare raportat la profitul obtinut dupa exploatare, deci nu renteaza din punct de vedere economic, a declarat joi Gheorghe Oaie, director general al Institutului National pentru Geologie si Geoecologie Marina GeoEcoMar.

“Este adevarat ca in Marea Neagra se gaseste un zacamânt de hidrogen sulfurat estimat la o valoare uriasa. Zacamântul fiind dizolvat intr-un volum urias de apa face daca nu imposibila, macar dificila exploatarea si separarea sa.

În plus, costurile tehnologice pentru a face acest lucru sunt enorme, iar profitul ulterior extragerii risca sa nu acopere investitia.

Pâna la urma, vorbim despre problema tehnologiilor pe care sa le folosesti.

Categoric, România nu are capacitatea tehnologica de a exploata hidrogenul sulfurat din Marea Neagra”, a explicat seful GeoEcoMar.

El a adaugat ca rezervorul de pe fundul Mar ii Negre “nu trebuie privit ca un strat geologic care concretizeaza carbune sau alte materiale solide, ci ca o substanta dizolvata in apa de mare”.

Potrivit lui Oaie, pâna la acest moment au existat o serie de propuneri privind exploatare hidrogenului sulfurat din Marea Neagra, venite din partea unor investitori straini, dar ca problemele tehnologice ramân de actualitate.

“Au existat si exista tot felul de propuneri chiar si din partea unor investitori straini, dar ramân la parerea ca vorbim despre un zacamânt aflat in mare, la o adâncime de peste 150 de metri.

Citeste si:  Ce e "Caruselul". Cea mai folosită metodă de evaziune fiscală a importatorilor de legume şi fructe

Orice exploatare in mediul marin creeaza probleme de natura tehnica, mai ales pe partea de coroziune a utilajelor.

De exemplu, echipamentele de cercetare pe care noi le introducem in mare si care preleveaza probe de pe fundul marii trec prin aceasta zona de hidrogen sulfurat si, desi instrumentele sunt construite din titan, când sunt aduse la suprafata sunt, efectiv, negre”, a explicat directorul GeoEcoMar.

Gheorghe Oaie a mentionat ca este nevoie de multe studii de specialitate care sa dea un raspuns concret asupra rentabilitattii zacamântului din Marea Neagra.

“Ca sa ajungi la rentabilitate economica trebuie sa ai in vedere multe studii de cercetare, care sa spuna daca merita sau nu merita.

Este adevarat ca Marea Neagra este cel mai mare bazin hidrogenat din lume, dar din punct de vedere tehnologic vor fi tot timpul probleme.

În lume mai sunt alte sapte astfel de bazine, dar al nostru este de departe cel mai mare”, a subliniat specialistul.

Reprezentantul GeoEcoMara mai punctat ca, desi in alte parti ale lumii hidrogenul sulfurat se extrage in mod curent, dar nu din ocean, ci din alte forme de relief, in cazul României, numai Marea Neagra este detinatoarea unui astfel de rezervor.

Citeste si:  Sondaj IRES: Românii preferă în concediu Marea Neagră, Grecia şi Spania

În privinta cantitatii de zacamânt sulfurat existent in zona platoului continental al Marii Negre, seful GeoEcoMar a spus ca aceasta este relativa, fiind greu de dat o cifra exacta, infirmând astfel declaratia presedintelui Comisiei pentru Industrie din Camera deputatilor, Iulian Iancu, care a declarat, saptamâna trecuta, ca rezervorul de hidrogen sulfurat din Marea Neagra este estimata la 800 milioane de tone.

“Nu cunosc exact cantitatea de hidrogen sulfurat din Marea Neagra, insa ce pot sa spun este aceasta este relativa.

Dizolvarea in apa, ca fenomen in sine, nu poate conduce la inaintarea unei cantitati clare de substanta.

În plus, pentru exploatarea hidrogenului sulfurat din Marea Neagra este nevoie si de separarea zacamântului de apa, cu ajutorul unor tehnologii diferite fata de cele practicate in alt gen de extractii”, a precizat Oaie.

Totodata, pe marginea teoriei potrivit careia in cazul producerii unui cataclism, hidrogenul sulfurat din Marea Neagra ar erupe si ar provoca o serie de dezastre de proportii, seful GeoEcoMar a spus ca situatia “nu sta chiar in ace st feľ, si ca “nu se pune unei tragedii, in care se vorbea despre valuri uriase, tsunami-uri devastatoare”.

Citeste si:  Traian Băsescu: Varianta demisiei ar fi cea mai mare laşitate

Vineri, 12 iunie 2009, in ziua deschiderii celei de-a 33-a editie a Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice la Marea Neagra (APCEMN) de la Bucuresti, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor a declarat ca, in cazul in care s-ar putea fi valorifica cele 800 de milioane tone de hidrogen sulfurat existente in Marea Neagra, România poate deveni autonoma din punct de vedere energetic.

Afirmatia lui Iancu vine pe fondul confirmarii tranzactiei prin care o companie detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu a concesionat, in 2008, circa 9.000 de kilometri patrati din platoul continental al Marii Negre.

Potrivit Ordinului nr. 143/29 iulie 2008, publicat in Monitorul Oficial nr. 594/7 august 2008 si semnat de fostul presedinte al ANRM, Bogdan Gabudeanu, “se aproba Licenta de concesiune nr. 10.743/2008 privind explorarea resurselor de namol sapropelic din perimetrul Delta, marginea platoului continental, panta continentala si domeniul abisal, românesti ale Marii Negre, incheiata intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent si Societatea Comerciala Marine Resources Exploration International SRL, din Municipiul Bucuresti, in calitate de concesionar”.

Din datele existente la Registrul Comertului, compania concesionara a fost infiintata in luna iunie 2008, cu o luna inainte de a i se aproba licenta, si are sediul in Olanda, la Amsterdam.

Citește și
4 Comentarii
 1. P. Marin spune

  Detin secretul extragerii hidrogenului sulfurat din Marea Neagra,este simplu si de mare eficienta,doresc colaborare dar numai pe baza unei conventii de confidentialitate.

  1. georgescu20062007 spune

   Daca detineti aces secret va rofg sa ma contactati.

 2. POPA LIVIU DOREL spune

  Romanii intotdeauna au fost niste prosti ! Nu au decat sa pompeze apa marii de la adancime mai mare de 150 m adancime , transportata prin furtune la mal si aici sa fie decantata in sfere asemanataoare celor din rafinarii , de carburant, benzina sau motorina ! Se separa in aceste rezervoare sferice H2S din apa marii (decanteaza intr-un timp relativ scurt ) si gazul H2S poate fi pompat ca si metanul in aceleasi conducte ! Ce tot ii da asta cu corodarea metalelor folosite la extragere ? Nu v-ati dat seama nici acum ce invartea GABUDEANU? Nu trebuie forat nici un m in scoarta la adancimi de mii de m ! Trebuie doar coborat un sorb la adancime , cu un furtun la adancime de cel putin 150 m si pompata apa marii !Presiunea ridicata tine H2S captiv la acea adancime ! Odata adus la suprafata se va separa singur de de apa sarata !!! Sau domnii guvernanti actuali au alte intentii ?? N-ar fi bine sa nu mai depindem de gazele rusesti???

 3. Alecu ioan spune

  Hidrogenul sulfurat si Marea Neagra.
  DA .Romania are capacitatea de a extrage din Marea Neagra hidrogenul sulfurat.Nu se doreste acest lucru.Inca din anul 2000
  am discutat cu factori de decizie din cercetarea energetica si geologica iar raspunsul a fost unul singur- Nu sunt bani.
  Am inceput cu ajutorul unui mic colectiv de cecetatori sa concepem si sa proiectam un sistem de extragerea H2S din apa marii ,pentru a veni in ajutorul celor ce indraznesc o asemenea investitie .
  ing. Alecu ioan

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata