Republica “bananieră” New York

Orasul zgârie norilor poate fi capitala financiara a lumii – desi dupa cum stau lucrurile nu se stie pentru cât timp – si farul cultural al globului, cu designerii sai, restaurantele si cluburile de noapte atât de “cool” care marcheaza tendinte pe care altii le copiaza.

Dar la nivel politic, pare mai degraba capitala unei republici “bananiere”, spune ziarul El Mundo.

Detaliile luptei politice care se poarta intre senatorii democrati si republicani ai statului New York par scoase dintr-un spectacol de vodevil.

Woody Allen, unul din cineastii cei mai indragostiti de “Big Apple” ar trebui sa relateze acest subiect in viitorul sau film.

Material comic nu i-ar lipsi.

Totul a inceput in urma cu o saptamâna, când republicanii camerei inalte a statului New York au cerut votul pentru inlocuirea liderului major itatii parlamentare.

Democratii au crezut ca este vorba de “o manevra”, o incercare de lovitura de teatru pe acest scenariu, unde de la alegerile din noiembrie detin majoritatea cu 32 de senatori fata de 30 republicani.

Citeste si:  Au reuşit! Ruşii devoalează secretele lacului subglaciar Vostok

Totusi, când s-au numarat voturile ambelor blocuri politice, presedintele democrat al Senatului a verificat cu stupefactie ca rezultatul era invers decât cel asteptat: republicanii triumfau cu 32 fata de 30.

Confuzia nu i-a orbit instinctele partidiste, motiv pentru care, in loc sa proclame schimbarea de leadership a camerei, a decis sa suspende sesiunea, din precautie.

Republicanii au protesta furios, având in vederea ca votarea indeplinise toate cerintele legale. În fata protestelor republicanilor, democratii au parasit sala.

Doi au ramas pe locurile lor: Pedro Espada si Hiram Monserrate, ambii dezertori. Pentru a evita sa se repete votarea, la iesirea din sala democratii au stins luminile in sala.

Dar, chiar si pe intuneric, cei 32 de senatori prezenti au reusit sa aleaga un nou lider al majoritatii, insusi Espada presedintele Senatului.

Evident, alegerea nu a fost recunoscuta de democrati, care au prezentat o cerere in justitie. Mai mult de atât, au ferecat cu lanturi sala si au refuzat sa predea cheile.

Espada si Monserrate sunt doua “perle” ale politicii locale new-yorkeze. Ambii au probleme cu justitia, primul pentru coruptie, al doilea pentru violenta conjugala.

Citeste si:  Senatorii republicani îl dau în judecată pe preşedintele Barack Obama

Dupa cum informa ziarul New York Times, Espada este cercetat de procuratura pentru a fi trimis fonduri publice companiei Soundview HealthCare, pe care a fondat-o el insusi si unde este inca director executiv.

Dar dupa cât se pare, banii ar fi fost folositi pentru activitati frauduloase.

În ce-l priveste pe Moserrate, acesta a fost arestat pentru a-i fi provocat o taietura pe fata partenerei sale, Karla Giraldo, cu un ciob provenit de la un pahar spart in timpul unei discutii conjugale infierbântate.

Monserrate a fost judecat si este pasibil de o pedeapsa de sapte ani de inchisoare.

Totusi, ar putea foarte bine sa fie achitat, având in vedere ca Giraldo si-a schimbat declaratia spunând ca “a gresiť când a prezentat faptele si ca nu a fost decât “un accident”.

Lunea aceasta, la o saptamâna de la controversatul vot in Senat si odata rezolvata problema cheilor, s-au prezentat in camera inalta 31 de senatori, cei 30 de republicani alesi plus Espada.

Citeste si:  U.S. Government Unveils New Design for the $100 Note

Sesiunea a fost scurta, deoarece camera nu intrunea “quorum-ui de 32 de reprezentanti necesar pentru a functiona. Si totusi unde a fost Monserrate?

Se intelege ca el a decis sa revina in tabara democrata.

“Trebuie sa recuperam Senatul”, a spus el mass-media, insistând asupra atasamentului lui fata de programul si culorile Partidului Democrat.

Pe scurt, institutia este din nou paralizata cu o egalitate de 31 de voturi.

Nici democratii nu pot recupera controlul Senatului, nici republicanii nu pot beneficia de leadership pentru a aproba noile legi din lipsa de “quorum”.

În asemenea imprejurari, ideal ar fi ca guvernatorul, David Patterson sa exercite drept arbitru. Problema este ca sprijinul si legitimitatea se afla de ambele tabere.

Patterson a devenit guvernator al statului fara sa treaca pe la urne, dupa ce predecesorul sau, Eliot Spitzer, a fost nevoit sa demisioneze dupa ce a fost judecat pentru ca a fi frecventat pe banii contribuabililor un local ilegal de prostitutie din Washington.

Prin urmare totul arata ca spectacolul din republica bananiera nu s-a terminat. Va urma.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata