Firme sucevene cu un picior în groapă, pentru că Guvernul le datorează peste 200 de milioane de euro

Datoriile neachitate ale statului, din care unele datează din 2006, către firmele care au executat diverse lucrări pe raza judeţului Suceava depăşesc 200 de milioane de euro.

Practic, aproape fiecare primărie din judeţ are facturi neonorate către cel puţin patru, cinci firme. Astfel, pentru lucrări executate şi facturate, pentru lucrări executate şi recepţionate, dar încă nefacturate şi pentru lucrări executate şi nerecepţionate, administraţiile locale din judeţ datorează agenţilor economici un total de 864,46 de milioane de lei, echivalentul a 205,82 de milioane de euro.

Cele mai mari datorii ale administraţiilor locale sucevene sunt către SC SOCONI GRUP, cu o valoare totală de 39,03 milioane de euro. Aproximativ câte 3 milioane de euro au de încasat SC SUCT SA şi TEST PRIMA, iar SC COLAS şi SC LOIAL IMPEX SRL au de primit sute de mii de euro. Alte zeci de firme, mai mici, figurează de asemenea pe listele de creditori ale primăriilor.

Citeste si:  China datorează milioane de dolari restanţe studiourilor de la Hollywood

În aceste condiţii, societăţile fac eforturi mari să se menţină la suprafaţă şi să nu-şi trimită angajaţii în şomaj, pentru aceasta recurgând în principal la împrumuturi bancare pentru care plătesc dobânzi lunare de sute de mii de lei.

Nelu Opincaru, SOCONI: „Mai pot rezista două luni”

Directorul grupului SOCONI, Nelu Opincaru, ne-a declarat că, dacă statul nu-i achită facturile, firma mai are resurse să supravieţuiască circa două luni. Datoriile statului către SOCONI vin din lucrări executate la şcoli, grădiniţe, drumuri şi poduri în cadrul programului SAPARD, cămine culturale, alimentări cu apă şi canalizări. Pentru că nu a încasat banii, SOCONI are la rândul său 18 miliarde de lei vechi datorii la furnizori şi are întârzieri la plata salariilor angajaţilor.

Citeste si:  Termenul mediu de recuperare a TVA a crescut cu peste 3 luni

El a precizat, însă, că singurul om politic care a arătat preocupare pentru situaţia datoriilor pe care statul le are la firmele din judeţul Suceava şi care a promis că va face demersuri pentru alocarea de fonduri pentru plăţi a fost preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.

Cu aceeaşi speranţă trăiesc toţi proprietarii de firme – aceea ca isi vor primi banii – în special cei din domeniul construcţiilor, cărora starea infrastructurii de drumuri, cel puţin, ar trebui să le dea de lucru mulţi ani de acum înainte.

Citeste si:  Drăghici: Datoriile PSD se ridică în prezent la șapte milioane de euro
Citește și
1 Comentariu
  1. done spune

    Nu mai fa afaceri cu statul si atunci statul nu=ti mai este dator. Defapt iti convin afacerile cu statul ca altfel nu existi esti mort ca doar de aici poti FURA. Firmele care nu fac afaceri cu statul FALIMENTEAZA pentru ca doar de la stat se fura.
    Flutur de la suceava ajuta la delapidarea statului, in consecinta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata