Statul a împrumutat de la bănci peste 30 miliarde de lei

Daca se respecta calendarul convenit, acordul de imprumut intre Romania si Uniunea Europeana va fi semnat azi, iar prima transa de bani ar trebui sa ajunga in tara in partea a doua a lunii iulie.

Acest lucru ar putea insemna deblocarea creditarii, pentru ca statul nu va mai fi interesat sa ia bani de la bancile comerciale, iar acestea vor fi nevoite sa-si gaseasca alti clienti, adica firme si oameni de rand.

Unul dintre principalii vinovati de blocarea creditarii la noi, alaturi de criza financiara, a fost statul. Acesta a imprumutat, de la inceputul anului, 27 de miliarde lei, adica 6 miliarde si jumatate de euro prin emisiuni de titluri de stat. Practic, a fost vorba de bani pentru plata datoriei publice. Iar banii i-a luat de la bancile comerciale.

Citeste si:  Inculpaţii din dosarul Romprest, plasaţi în arest la domiciliu

Lucrul acesta se vede foarte bine in cifre: la finalul lui aprilie, creditul guvernamental s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut. In schimb, creditele acordate populatiei si firmelor au avut o crestere de aproape 20 de ori mai mica, adica 11,7% comparativ cu aprilie 2008, arata datele publicate de BNR.

Asadar, principalul client al bancilor ramane statul, care va continua probabil sa inghita banii bancilor cel putin pana in iulie, cand ar urma sa intre prima transa de bani de la Comisia Europeana, de 1 miliard si jumatate de euro.

Citeste si:  AEP anunță că partidele au primit, în prima parte a lui noiembrie, subvenții peste 21 milioane lei

Sursa: realitatea.net

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata