Trichet: Există riscul unor turbulenţe financiare neaşteptate ce ar putea afecta redresarea economiei

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a avertizat luni ca economia inca se confrunta cu probleme si exista riscul unor turbulente financiare neasteptate, care ar putea afecta redresarea, informeaza AP.

Presedintele BCE a afirmat intr-o conferinta de afaceri la Madrid ca “in prezent suntem inca in faza scaderii activitatii economice, o recesiune care se dovedeste a fi cea mai adânca de la al doilea razboi mondial.

În timp ce apar primele semne ca declinul economic incetineste, trebuie sa ramânem vigilenti”.

Trichet a luat apararea noilor masuri adoptate de BCE pentru a contracara actuala criza, inclusiv oferirea de sume nelimitate de numerar bancilor si promisiunea ca vor fi achizitionate obligatiuni garantate in valoare de aproximativ 60 miliarde de euro.

Citeste si:  Mario Draghi solicită guvernelor europene să relanseze investiţiile

“De achizitiile noastre vor beneficia nu doar bancile care emit obligatiuni garantate ci si bancile care detin aceste active. Mult mai important, de achizitiile noastre va profita economia reala, care obtine fonduri prin banci”, a explicat oficialul BCE.

Declaratiile lui Jean-Claude Trichet vin dupa ce Banca Mondiala a dat public itatii luni un raport in care avertizeaza ca perspectivele pentru economia mondiala sunt “deosebit de incerte” si a redus estimarile de crestere pentru economiile in curs de dezvoltare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close