EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

Criza din Spania trimite 800.000 de imigranţi în economia subterană

Criza forteaza 800.000 de imigranti sa lucreze la negru, in economia subterana, scrie luni El Pais, apreciind totodata ca aproximativ o treime dintre straini muncesc fara sa cotizeze.

Problemele economice i-au facut invizibili pe aproape o treime dintre strainii care munceau in Spania, astfel ca aproape 800.000 de imigranti lucreaza fara sa lase urme in registrele oficiale.

Este vorba despre persoanele care declara, in cadrul anchetei asupra populatiei active (EPA, cel mai bun termometru al pietei muncii, apreciaza publicatia spaniola), ca au un loc de munca, insa nu apar in registrele cotizantilor la asigurarile sociale – acesta fiind un indiciu clar al economiei subterane – iar cifra acestora nu a incetat sa creasca de mai bine de un, pâna ce a ajuns aproape de un milion, la sfârsitul anului 2008.

Criza a amplificat diferenta care a existat mereu intre numarul angajatilor straini (potrivit EPA, 2,6 milioane de persoane in luna martie), si cel inregistrat de serviciile de asigurari sociale (1,8 milioane in aceeasi luna).

În plina perioada de bunastare – anul 2006 – imigrantii fara contract de munca reprezentau mai putin de 20% dintre cei care declarau ca au un loc de munca, iar acum, aceasta proportie a crescut pâna la 30%.

Cu toate acestea, trebuie tinut cont si de faptul ca EPA ia in cons iderare drept angajat orice persoana care lucreaza cel putin o ora pe saptamâna, iar, când apare criza, tentatia de a angaja fara costuri este mai mare, mai ales daca este vorba de locuri de munca ce prevad putine ore de lucru, si care sunt acceptate de imigranti, mai neprotejati in fata abuzurilor.

Comisiile muncitoresti (CCOO), unul dintre cele mai importante sindicate spaniole, a tras semnalul de alarma inca de când secretarul sau general, Ignacio Fernández Toxo, a apreciat ca imigrantii care nu se afla pe listele oficiale de angajari sunt aproximativ 500.000.

Mai mult, Paloma López, secretar pentru forta de munca si migratii in cadrul sindicatului, precizeaza ca cifra va fi depasita daca situatia somajului continua sa se inrautateasca.

Potrivit calculelor sindicatului mentionat, in 2008, criza a impiedicat 20.000 de straini sa-si innoiasca permisele de munca din lipsa de oferte, iar anul acesta nivelul va fi unul asemanator.

Iar cel mai probabil, apreciaza El Pais, este ca aceste persoane sa continue sa dezvolte un soi de activitate, insa la negru.

Potrivit liderului sindical, “economia subterana afecteaza atât spanioli, cât si straini, insa ultimii au mai mari dificultati, pentru ca le lipseste protectia sociala pe care o pot primi spaniolii”.

Maika Sánchez, responsabil pentru forta de munca din cadrul Crucii Rosii spaniole, este de acord cu aceste estimari, si sustine importanta investitiilor facute in locuri de munca calificate, mai putin deschise activitatii subterane.

Desi Crucea Rosie incearca sa ajute persoanele fara locuri de munca, mai ales imigranti, numarul cererilor de munca venite din partea acestora a crescut cu 50%, iar ofertele au scazut cu 83%.

Economia subterana apare mai ales in activitatile legate de constructii, servicii si munca in gospodarii, precizeaza cotidianul El Pais, amintind ca “spaniolii au crescut, pe lista calificarilor – posturi de tehnicieni, de middle-management – in vreme ce imigrantii desfasoara in proportie mai mare activitati de salahori”, potrivit lui Josep Oliver, profesor de economie aplicata la Universitatea Autonoma din Barcelona.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata