Friesland şi Albalact promit că vor cumpăra lapte de la producătorii autohtoni

Ca urmare a crizei fara precedent din aceasta luna, generate de nepreluarea de catre procesatori a peste 30.000 litri de lapte din judetul Mures, Fabricile Friesland si Albalact au promis ca vor renunta la achizitionarea de lapte din import si ca vor cumpara lapte le de la fermierii locali.

Iacob Boca, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine si Taurine (ACBT) din judetul Mures, a declarat marti, ca Albalact a inceput deja sa preia laptele din zona Ludus, Valea Larga, Bichis si Ozd, acolo unde producatorii nu au mai avut cui sa il vânda de la jumatatea lunii mai a acestui an.

Cealalta firma, Friesland, nu a renuntat definitiv la centrele de preluare a laptelui insa a oferit un pret mai mic.

“Deci, din cele doua rele il alegem pe cel mai mic (…) Nu numai ca avem un pret mizerabil, dar nici nu s-a colectat.

Necazul nostru a fost ca nu s-a cumparat deloc. Si atunci producatorul nu a putut sa obtina nici subventia pe lapte si pierde si cota de lapte.

Au fost o serie intreaga de necazuri pentru noi. S-ar parea ca acum ne-am mai linistit si s-ar parea ca vor porni lucrurile.

Sunt multe fabrici aici in judet mai mici, dar bune, in jurul Reghinului, care s-au blocat, au cumparat laptele de la noi, au vrut sa ne ajute.

Ei nu au fonduri sa tina miliarde pe stoc, in cascaval si alte produse”, a aratat Iacob Boca.

Acesta a spus ca urmeaza consultari si cu alte firme mari pentru a nu ramâne lapte necumparat, intrucât aceasta este cea mai mare problema pentru producatori.

“Au fost fabrici, pe zona Miercurea Niraj, Sovata, Reghin, au trimis notificari ca nu mai pot prelua decât 82% din cantitatea contractata intrucât nu sunt vânzari. Am avut probleme pe zona Ludus unde a cumparat inainte “Danone”.

“Danone” a spus ca nu mai vrea sa ia din Ardeal si ca vor prelua numai din Prejmer, unde o firma are datorii fiindca i-a creditat cu sume ca sa dezvolte ferma.

Si de aici nu au mai luat si ne-au lasat când ne-a durut mai tare. Pentru ca astia-s oamenii de afaceri (…)

Sanlacta prefera laptele de afara. Sunt firme care au facut afaceri aici, au facut profit cât au vrut ei, iar acum li se pare ca laptele din Ungaria si din Polonia e mai ieftin, iar scuza invocata este ca e murdar laptele din România.

Sunt niste aberatii si denigreaza taranii, cu toate ca ei nu au venit cu nimic in sprijinul lor nici macar cu tancuri de racire”, a sustinut Boca.

Acesta a mai spus ca procesatorii au profitat de criza si au “omorât” producatorii români, oferind un pret derizoriu sau lasându-i cu laptele nepreluat.

“Lucrurile nu se termina pentru ca odata ce in Europa va scadea productia de lapte, inclusiv in Europa, va creste si pretul la lapte.

Francezii vor un pret real de 40-42 eurocenti pe litru. Vreau sa ii vad atunci pe procesatorii care merg sa aduca lapte de peste granita, dar pâna atunci noi disparem”, a mai afirmat Iacob Boca.

Presedintele ACBT Mures a recunoscut ca si asociatia are o parte din vina pentru ca nu a ajutat producatorii, dar ca acum incearca sa recupereze, prin infiintarea unor centre mari de colectare a laptelui.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.