Noul model de creditare în agricultură, cu cele 5 probleme ale sale

Cel mai nou proiect al guvernului este reprezentat de stimularea creditării în sectorul agricol. Conform recentelor declaraţii ale premierului Emil Boc, proiectul din Agricultură este bazat, într-un fel, pe proiectul „Prima Casă” din domeniul imobiliar.

Acest program prezintă, însă, câteva probleme. Preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae, a confirmat câteva dintre problemele acestui proiect.

Potrivit proiectului de guvern, producătorii vor depozita grâul în silozuri, pentru a primi un „certificat de depozit”. Denumirea poate suna cunoscută pentru cei obişnuiţi cu instrumentele de economisire din domeniul bancar, dar nu este deloc aşa. În cazul de faţă, depozitul este unul palpabil, în care se aduc mărfuri.

Citeste si:  Costul apartamentelor scade din cauza ROBOR

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, spune că fermierii pot aduce grâul imediat după recoltare, pentru a putea primi certificatul. Cu acest „certificat de depozit”, garantat de Fondul de Garantare a Creditului Agricol, se pot duce la o bancă pentru a putea lua un credit bancar garantat de stat.

Prima problemă: corectitudinea evaluării

A doua problemă: silozurile preferenţiale

A treia problemă: stabilirea preţului

A patra problemă: gajul prea mare

A cincea problemă: modificarea momentului de reper

Sursa: Capital

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close