Putin expulzează cazinourile la periferia Rusiei: visteria statului puternic prejudiciată, mii de oameni rămaşi şomeri

“Jucatorii dezamagiti predau jetoanele”, transmit corespondentii din Rusia ai publicatiilor occidentale, comentând noua lege care interzice activitatea cazinourilor si salilor de jocuri in aproape toate regiunile ruse, lege ce a intrat in vigoare la data de 1 iulie.

Businessul jocurilor de noroc, care asteptase in zadar sprijin de la statul rus in conditiile crizei economice, va cauta alte locuri in care sa-si desfasoare activitatea – desigur, nu doar in cele patru zone delimitate prin lege, noteaza publicatiile straine.

La ordinul Kremlinului, cazinourile si salile de jocuri si-au inchis portile, sute de mii de angajati si-au pierdut locurile de munca, informeaza Los Angeles Times.

Ideea interzicerii cazinourilor in toate regiunile cu exceptia unor zone special delimitate, disipate prin tara, a fost promovata de Putin drept “mijloc de lupta cu viciile” inca pe vremea când era presedinte al tarii, iar Rusia se scalda in dolari petrolieri, aminteste corespondentul ziarului la Moscova.

Însa, pâna si in conditii de criza economica, guvernul rus nu a renuntat la decizia sa.

Cazinoul a devenit simbolul Rusiei postsovietice, se spune in articol: in aceste “microcosmosuri” existau si capricii dure ale capitalismului, si patima, si salbatice gesturi de larghete.

Citeste si:  Una din membrele grupului Pussy Riot a fost eliberată

Potrivit Asociatiei pentru dezvoltarea businessului jocurilor de noroc, acest sector al economiei contribuia la bugetul rus cu circa 2 miliarde de dolari pe an.

Multi afirma ca acum are loc doar o reorganizare a businesului, o noua consolidare a proprietatilor, noteaza corespondentul Los Angeles Times, explicând ca este preconizata crearea de cluburi de pocher clandestine.

Se estimeaza ca si alte jocuri de noroc vor fi practicate in asemenea conditii, iar proprietarii acestor cluburi vor trebui sa mituiasca in acest sens autoritatile ruse.

Dupa cum noteaza The Times, putini cred ca “rezervatiile” repartizate cazinourilor vor putea deveni “las-vegas-uri” si “monte-carlo-uri” rusesti.

Potrivit cotidianului britanic, legea promovata de Putin va costa visteria statului 1 miliard de dolari si va lasa fara un loc de munca 500 de mii de oameni.

Cu exceptia a 4 zone speciale – regiunea Kaliningrad, Primorie, Altai si Kuban – jocurile de noroc au fost total interzise in Rusia.

În opinia lui Putin, acest lucru va submina cresterea dependentei rusilor fata de astfel de jocuri si va permite instituirea unui control asupra ace stei industrii, cunoscuta pentru relatiile cu lumea interlopa.

Citeste si:  Pinguinul imperial găsit pe o plajă din Noua Zeelandă a fost transportat la un parc zoologic

De altfel, criticii afirma ca efectul va fi exact invers si ca dupa aceasta interdictie cazinourile se vor retrage in clandestinitate.

În opinia directorului executiv al Asociatiei pentru dezvoltarea businessului jocurilor de noroc din Rusia, Samuil Binder, crearea unor noi zone de jocuri in stil Las Vegas va necesita investitii in valoare de 40-45 de miliarde de dolari si este din start condamnata la esec.

“Guvernul este dispus sa investeasca iar si iar in asemenea intreprinderi precum AvtoVaz, fara a primi nimic in schimb, insa nu va cheltui niciun ban pentru businessul jocurilor de noroc”, a declarat Binder pentru The Financial Times.

Patima jocurilor de noroc este mai rea decât alcoolismul, declara Putin inca pe vremea când era presedinte al Rusiei, propunând dupa doi ani si jumatate un proiect de lege privind jocurile de noroc, noteaza Berliner Zeitung.

La Moscova existau pâna mai ieri 29 de cazinouri si nimeni nu stie care va fi acum viitorul acestora.

Citeste si:  Rusia: 53 de persoane au murit în incendii, potrivit unui nou bilanţ

Transformarea cazinourilor in cluburi clandestine pentru pocher este un lucru riscant si neprofitabil, la fel cum este si transformarea aparatelor de joc in mecanisme pentru comercializarea biletelor de loterie.

Prin urmare, considera publicatia germana, businessul jocurilor de noroc va cauta noi locuri in care sa-si exercite activitatea, si nu doar in cele patru zone delimitate in acest scop de noua legea.

“Zonele pentru jocuri de noroc sunt ca un copil nascut morť, declara Samuil Binder, citat de cotidianul german.

Binder este convins ca aceste zone ar trebui sa se afle mai aproape de clienti, de exemplu in orasul Ramensk de lânga Moscova. Acolo investitorii ar veni cu placere.

Acum, insa, businessul jocurilor de noroc este pur si simplu lichidat, cons idera Binder.

Interlocutorul ziarului german considera ca sunt posibile doua variante de evolutie.

Prima – peste câtiva ani, businessul jocurilor de noroc va fi “recreať cu participarea statului, cum s-a intâmplat in cazul IUKOS; a doua – acest businesss se va retrage in clandestinitate sau va fi expulzat peste hotarele Rusiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close