Ce avantaje şi dezavantaje ai dacă locuieşti în centrul unui oraş mare

Preţuri mai mari cu 30% decât spre periferie, impozite mai ridicate, dar cheltuieli mai mici de transport. Avantajele şi dezavantajele unei locuinţe în centru nu se măsoară însă doar în bani.

Printre avantajele locuirii în centru pot fi enumerate apropierea de punctele importante şi accesul facil la diferitele instituţii, bănci, la centrele medicale sau şcoli. În plus, prezenţa tuturor mijloacelor de transport facilitează accesul către toate zonele oraşului, în condiţiile în care şi aglomerările de sedii office sunt apropiate de centru.

Citeste si:  La poker ca şi în investiţii începătorii fac aceleaşi greşeli fatale

Cătălin Mărunţelu, membru al departamentului de research al BNP Paribas Real Estate, vorbeste despre dezavantajele centrului:

„ Zonele centrale prezintă o serie de dezavantaje cu impact semnificativ asupra calităţii vieţii locuitorilor. Traficul, zgo­motul, poluarea, densitatea mare a construcţiilor, lipsa locurilor de parcare şi a celor de joacă pentru copii şi costul mai mare al locuirii. “

Dincolo de problemele mediului de locuit, apar şi cele legate de costuri. Impozitele locale se aplică potrivit unei grile în care coeficientul de corecţie adăugat este descrescător din centru către periferie, de la 2,60 la 0,95, potrivit grilei Primăriei Sectorului 1.

Citeste si:  România - cea mai mare creştere a lucrărilor de construcţii din UE în luna martie

Preţurile de achiziţie şi închiriere ale locuinţelor sunt şi ele mai mari cu până la 60%, potrivit Regatta.

Sursa: Capital

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close