EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,27 RON
(+0.44%)
GBP
5,38 RON
(+0.49%)
CHF
4,53 RON
(+0.42%)
BGN
2,47 RON
(+0.15%)
BYN
1,76 RON
(+0.22%)
CAD
3,15 RON
(+0.15%)
RSD
0,04 RON
(-0.12%)
AUD
2,97 RON
(+0.12%)
JPY
0,04 RON
(+0.78%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(+0.39%)

FMI spulberă orice iluzie: economia românească va scădea cu 8%

– Guvernul a scapat din frau economia. Ultimele date ale FMI amplifica scaderea de la 4% la 7-8%. In timp ce mediul de business fierbe si cauta solutii, liderii PSD si PD-L isi impart functiile publice pentru bani.

.

FMI lucreaza la un nou scenariu macroeconomic pentru Romania care prevede o contractie economica de 7-8% pentru anul acesta, in contextul international negativ si al dezechilibrelor cu care ne-a prins criza, afirma surse oficiale citate de Mediafax.

Declinul economiei ar urma sa fie astfel aproape dublu fata de estimarea luata in calcul in primavara, inainte de aflarea datelor privind caderea PIB cu 6,2% in trimestrul I.

Apare astfel spectrul cresterii numarului de falimente, al unui somaj si mai mare, si presiuni de scadere a salariilor.

„Pentru mine inrautatirea prognozelor de scadere a economiei nu este o surpriza, pentru ca Guvernul nu a facut nimic, in afara de a se lupta in interior si de a face declaratii. Eu cred ca oamenii de afaceri ar trebui sa dea dovada de maturitate si sa nu mai sustina financiar partidele politice. Fara bani, partidele nu pot face nimic”, a comentat Octavian Cretu, actionarul majoritar al grupului Romaqua, cel mai mare imbuteliator de apa minerala.

Inca de luna trecuta, Ministerul Finantelor a inceput sa faca simulari pe o varianta de scadere economica de – 6,5%, care ar impune si o majorare a deficitului bugetar de la 4,6% din PIB spre 6%. Dupa ce evolutia economiei a fost mai proasta decat se estimase in negocierile cu FMI in lunile aprilie si mai, surse oficiale afirma ca devine evident ca Romania nu poate spera la o scadere a PIB mai mica de 6% anul acesta.

Devine deja cert ca parametrii negociati in primavara va trebui modificati si implicit tinta de deficit bugetar.

Continuarea în Ziarul Financiar

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata