Criză în Justiţie – magistraţii intră în grevă

– Asociaţiile profesionale ale magistraţilor s-au întrunit, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti şi au decis ca, începând cu 9 iulie, judecătorii din toată ţara să întrerupă activitatea în sălile de judecată între orele 9.00 – 12.00, în semn de protest faţă de reducerile salariale operate de Ministerul Justiţiei.

.
Vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dragoş Călin, a declarat că la întrunire au participat reprezentanţi ai judecătorilor din Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Târgu Mureş, Galaţi, toţi fiind de acord cu începerea protestelor.

Nu este vorba numai de chestiunile de natură salarială, ci şi de volumul mare de muncă, de condamnările la CEDO. De exemplu, 80 la sută din condamnările la CEDO sunt din cauza legislaţiei„, a spus Dragoş.

El a adăugat că magistraţii sunt nemulţumiţi atât de reducerile salariale, cât şi de subfinanţarea instanţelor.

Vicepreşedintele UNJR a mai spus că asociaţiile profesionale ale magistraţilor nu au fost deocamdată chemate la discuţii de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Reamintim că magistraţii de la mai multe instanţe din Bucureşti au continuat, miercuri, între orele 9.00 -12.00, protestul, declanşat marţi, faţă de decizia Ministerului Justiţiei de a nu mai plăti unele sporuri salariale, aceştia refuzând să intre în sălile de judecată.

Citeste si:  Franţa: Cei trei autori ai luărilor de ostatici au fost ucişi, mai mulţi civili şi-au pierdut viaţa

Magistraţii din cadrul Judecătoriilor sectoarelor 1 – 6 ale Capitalei, de la Buftea şi Cornetu, precum şi cei de la Tribunalului Bucureşti, au declanşat, marţi, un protest spontan, refuzând să intre în sălile de judecată, nemulţumiţi fiind de decizia Ministerului Justiţiei de a nu mai plăti sporul de solicitare neuropsihică, în cuantum de 50% din salariul de bază.

Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că nu este vorba despre reducerea salariilor, ci de neplata sporului de 50 la sută.

Nu este vorba de reducerea salariilor, ci de faptul că sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50% din salariul de bază, dobândit de magistraţi pe cale judecătorească, nu mai poate fi plătit nici de MJLC, nici de Ministerul Public şi, din câte înţeleg, nici de ÎCCJ şi nici de CSM, începând cu 1 iulie, pentru motive diferite”, a afirmat Cătălin Predoiu.

El a susţinut că, în ceea ce priveşte MJLC şi MP, baza legală – Legea bugetului de stat – şi baza financiară – fondurile alocate – nu mai permit acest lucru, pentru că sumele au fost epuizate. Predoiu a explicat că a primit până acum, prin Legea bugetului de stat, sume pentru plata acestor sporuri până la 1 iulie, nu şi pentru perioada următoare acestei date.

Citeste si:  Hollywoodul abandonează California

Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat că vineri, 3 iulie, Ministerul Justiţiei a anunţat că salariile magistraţilor vor fi diminuate cu 50 la sută. În plus, Laura Andrei a precizat că ministerul a diminuat şi bugetele instanţelor, punând în pericol desfăşurarea în bune condiţii a proceselor.

Magistraţii au acţionat în judecată Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, solicitând anularea deciziei privind suspendarea plăţii sporului de stres, reprezentând 50% din salariul de bază.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, suspendarea executării OUG prin care nu se mai acordă sporul de stres de 50 la sută pentru magistraţi şi personalul auxiliar.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, consideră că încetarea activităţii de judecată este contrară legii.

„Ieri şi astăzi (marţi şi miercuri – n.r.), câteva zeci de magistraţi au întrerupt activitatea de judecată în semn de protest faţă de încetarea plăţii sporului de 50% şi lipsa resurselor financiare pentru bunuri şi servici. Doresc să precizez faptul că indiferent de natura problemelor invocate, încetarea activităţii de judecată este contrară legii şi statutului profesional al magistratului. Asigur pe protestatari că mesajul lor a fost receptat”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Predoiu le-a solicitat, cu acest prilej, magistraţilor şi personalului auxiliar din justiţie să-şi reia activitatea de judecată.

Citeste si:  Clienţii acuză Romtelecom că le-a încheiat poliţe de asigurare, fără a le solicita acordul

De asemenea, ministrul Justiţiei a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să se implice activ în gestionarea acestei situaţii, alături de minister, pe măsura responsabilităţilor şi influenţei pe care o are asupra magistraţilor.

El le-a mulţumit judecătorilor şi procurorilor care îşi continuă activitatea în condiţii grele, cerându-le, totodată, să ofere în continuare un model de conduită demnă şi statutară, chiar şi în aceste condiţii.

„Le cer, de asemenea, să îi convingă pe colegii mai puţini experimentaţi să nu se lase împinşi într-un joc de presiune inutil, contraperformant pentru interesele sistemului judiciar şi în afara legii şi a statutului de magistrat.

Fac un apel către toţi judecătorii din sistemul gestionat de minister, dar şi în general către toţi magistraţii şi personalul auxiliar să nu mai întrerupă activitatea de judecată pentru că nu aceasta este calea prin care se pot obţine rezultatele pe care ni le dorim cu toţii în privinţa finanţării sistemului judiciar. Cer scuze justiţiabililor pentru întreruperea activităţii de judecată şi îi asigur că ministerul pe care îl conduc depune toate diligenţele care îi stau la îndemână pentru ca întreruperile să nu se mai repete” a spus Predoiu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata