Sună a pustiu prin clădirile de birouri din Moldova

– Din suprafaţa totală de aproximativ 100.000 metri pătraţi de spaţii de birouri existentă sau în curs de finalizare, în Iaşi, circa 40.000 metri pătraţi sunt liberi şi riscă să rămână neînchiriaţi chiar şi anul viitor, în condiţiile actualei crize economice.

.

În suprafaţa de 40.000 mp de spaţii office rămasă în afara cererii, specialiştii în consultanţă imobiliară includ şi cele două clădiri de birouri din proiectul Palas, ce vor fi finalizate în 2010. Astfel, investiţia omului de afaceri Iulian Dascălu nu pare a avea şanse să intre pe profit, în viitorul apropiat.

.

„Ritmul de ocupare cu chiriaşi a clădirilor de birouri a încetinit şi urmează un an 2010 şi mai greu. Din studierea pieţei ieşene de spaţii de birouri reiese că circa 40% din oferte vor rămâne fără clienţi. Vorbim de circa 40.000 mp diponibili, în cursul anului viitor.

Aici includ şi cele două clădiri de birouri de la Palas, a 5.000 mp fiecare”, ne-a declarat Dan Zaharia, managerul firmei de consultanţă Extind.

Acesta a mai inclus în segmentul de 40% (de spaţii office neocupate) şi clădirea Şandru Business Center, de pe Splai Bahlui, de circa 1.600 mp, aflat la stadiul de finisaje, alături de sediul de birouri, de asemnenea aflat în curs de finalizare, în zona Veneţia, precum şi clădirile de pe strada Sfântul Lazăr.

„De asemenea, vorbim de birourile de clasă C, amenajate în foste clădiri industriale precum Ţesătura sau Tehnoton, unde dotările oferite sunt la standarde mai reduse”, a adăugat Zaharia.
.

Preţurile la chirie au scăzut cu 25-30%

Pe fondul recesiunii, proprietarii au scăzut preţurile la chirie chiar şi cu 25-30%.

Astfel, oamenii de afaceri ieşeni pot închiria, în prezent, birouri de clasă C la 4-5 euro pe metrul pătrat, cele de clasă B, la 6-7 euro pe metrul pătrat, iar la cele centrale şi semicentrale şi cu dotări de clasă A, preţul variază între 9 şi 15 euro pe metrul pătrat.

„În mod normal, într-o perioadă stabilă din punct de vedere economic, birourile de clasă A, cu peste 500 mp pe palier, se închiriază cu circa 20 euro pe metrul pătrat. În prezent, însă, nu se depăşeşte 15 euro pe metrul pătrat”, a comentat managerul Extind.
.

Plaza Business Center din Suceava, un eşec imobiliar

În celelalte judeţe ale Regiunii Nord-Est situaţia pare a fi şi mai tristă. Clădiri întregi de birouri, finalizate încă de anul trecut, stau goale cu toate că se află în centrul municipiilor reşedinţă de judeţ.

Spre exemplu, Plaza Business Center din Suceava, dezvoltată de firma locală de software PC Plaza, nu a reuşit să atragă niciun client de aproximativ un an.

.

„Este o investiţie mare, de circa 3 milioane de euro, în centrul Sucevei, ce oferă 3.000 mp spre închiriere la sub 10 euro metrul pătrat. Cu toate acestea, dezvoltarea pe palierul clădirilor de birouri, cel puţin deocamdată, este un eşec din cauza lipsei societăţilor serioase care să le închirieze”, a comentat Zaharia.

.

Nici Botoşaniul nu stă mai bine. Clădirea Botoşani Business Center (foto), dezvoltată de Vegastel, nu a reuşit să închirieze decât 200 mp la parter pentru un sediu de bancă. Diferenţa de 1.000 mp disponibili nu beneficiază de clienţi stabili pe termen lung. Aceasta, cu toate că se află în centrul municipiului  Botoşani, iar chiria nu depăşeşte 8 euro mp.
.

.

De la lână, la afaceri cu clădiri de birouri

La Bacău, tot nişte investitori locali, construiesc, în prezent, două clădiri de birouri de clasă A, în centrul oraşului.

„Nu ştiu ce rată de ocupare vor avea la finalizarea lucrărilor, având în vedere că urmează un an economic greu, fără investiţii semnificative anunţate în municipiul Bacău”, a punctat consilierul ieşean.

Una dintre aceste clădiri este 30 Avenue Business Center, situată pe Bulevardul Unirii la numărul 30 (foto).

Valoarea investiţiei a fost ţinută secretă de către managerul firmei SC Wooltop SRL, dezvoltatorul proiectului, care s-a mulţumit să ne spună că a utilizat resursele financiare mixte, din venituri proprii şi împrumuturi bancare.

Nu pot să vă spun o valoare totală a investiţiei întrucât am primit cereri de cumpărare a clădirii, iar divulgarea sumei ar afecta negocierile.

În orice caz clădirea va fi gata la 1 septembrie. Ne gândim la o soluţie mixtă de închiriere cu posibilitate de cumpărare în timp a spaţiilor ocupate. La acest moment ne gândim să oferim trei niveluri cu această clauză, iar două să le păstrăm doar pentru închiriere. Însă, pe parcurs pot interveni şi alte modificări ale planurilor de management”, ne-a spus Corina Manolescu, manager SC Wooltop SRL Bacău.

Aceasta a adăugat că, până la ora actuală a semnat precontracte pentru circa 30% din suprafaţa închiriabilă, la un preţ ce porneşte de la 10 euro pe metrul pătrat.

Corpul clădirii de birouri cu spaţii comerciale la parter, vizează o suprafaţă de 3.440 mp, din care 1.135 mp suprafaţă construita şi 2.305 mp pentru amenajarea de parcaje, spaţii verzi etc. Dezvoltatorii îşi propun ca, în faza a doua a proiectului, să construiască, în spatele clădirii de birouri, un hotel de cinci stele.

.

Torre Buena Vista: chirii duble, clienţi zero, mister maxim

Tot în centrul Bacăului, pe strada Oituz nr. 2 se apropie de definitivare un turn de sticlă, cu 7 niveluri, de forma unui sfert de cerc.

Torre Buena Vista (foto), cum se va numi acestă clădire de birouri, este total învăluită în mister, consultantul imobiliar refuzând cu vehemenţă să divulge numele dezvoltatorului.

„Nu pot să vă spun cine este proprietarul. Este o personalitate publică foarte cunoscută din Bacău”, ne-a declarat Ovidiu Bejan, reprezentantul Remax Best Bacău.

Torre Buena Vista este scoasă la închiriere de aceeaşi firmă de intermedieri imobiliare, Remax Best Bacău, care se ocupă şi de 30 Avenue Business Center, însă preţurile cerute în cazul „turnului misterios” sunt de două ori mai mari.

„La ora actuală se lucrează la finisaje. Sperăm ca în septembrie-octombrie să aibă loc deschiderea. Lucrăm la contactarea viitorilor chiriaşi. Am avut discuţii cu companii de telefonie mobilă şi lanţuri de cafenele. De asemenea, prezentăm oferte concernelor internaţionale de IT, cu sedii în capitală, cu scopul de a-i atrage să-şi deschidă filiale în Bacău”, ne-a spus Ovidiu Bejan, reprezentantul Remax, lăsând să se înţeleagă că, cel puţin deocamdată, eforturile sale nu s-au concretizat cu vreun contract ferm.

Preţurile de catalog sunt de 40 de euro pe metrul pătrat pentru spaţiul de 60 mp de la parter, respectiv 20 de euro pe metrul pătrat pentru celelalte 5 etaje, a câte 190 mp închiriabili, fiecare. Etajul 6 este rezervat pentru spaţiu de cafenele şi terasă.

Consultantul imobiliar a recunoscut că preţurile cerute sunt duble faţă de concurenţa locală de acelaşi nivel de calitate, dar a dat vina pe proprietar. „În orice caz, la negociere se poate scădea în mod substanţial din preţ pentru firmele hotărâte să ne devină clienţi”, a menţionat Bejan.

.

Tudor Office Center, va găzdui o clinică de fertilizare in vitro şi una de IT

La nivelul Iaşului, situaţia pare a sta ceva mai bine. Firma de consultanţă Extind a reuşit să semneze două precontracte cu clienţi importanţi care îşi vor deschide afacerile în Tudor Office Center (foto).

Noul turn de sticlă în nuanţe de verde apărut pe strada Ciurchi va fi finalizat până la data de 1 august, în prezent lucrându-se la ultimele amenajări interioare.

„Este vorba despre o clădire cu regim de înălţime subsol, parter, 7 etaje şi un ultim etaj tehnic, beneficiind de 62 de locuri de parcare. Aceasta este situată pe strada Ciurchi, la 10 minute de mers pe jos de campusul Tudor Vladimirescu”, ne-a precizat Dan Zaharia, consultantul imobiliar al proiectului Tudor Business Center.

Proiectul este dezvoltat de SC Tent Co SRL, pe o suprafaţă de teren de 2.000 mp, din care clădirea propriu-zisă ocupă circa 800 mp.

Construcţia clădirii a început în august 2007 iar investiţia totală a depăşit 5 milioane de euro. Tudor Office Center are 7.172 mp construiţi, din care 5.289 mp închiriabili, rezultând o suprafaţă închiriabilă, per nivel, de aproximativ 741,75 mp de birouri.

.

Primii chiriaşi: o clinică de fertilizare in vitro şi una de IT

În Tudor Office Center, până la ora actuală s-au închiriat patru etaje, pentru celelalte existând discuţii şi tatonări, însă consilierul imobiliar este de părere că până în toamnă va reuşi că contracteze în proporţie de 100% spaţiile din clădire.

Primul chiriaş, care a ocupat parterul, este viitoarea clinică private de fertilizare in vitro, Iscare (foto), dezvoltată după modelul deja existent şi în alte ţări din Europa Centrala şi de Est. Deschiderea centrului Iscare de la Iaşi va avea loc în cursul anului 2009, în urma unei investiţii de aproximativ 1 milion euro.

Al doilea chiriaş o companie internaţională de software, deja existentă în Iaşi, care a ales să se relocheze la etajele 5, 6 şi 7 ale Tudor Office Center.

„Contractele sunt negociate pe 10 ani, la un preţ mediu de 10 euro pe mp, primii doi ani fiind parţial subvenţionaţi. În cazul în care clientul doreşte să se mute înainte de curgerea acestor 10 ani, se plăteşte o sumă calculabilă în funcţie de clauzele de penalizare. Momentan, mai sunt disponibili 2.200 mp, la nivelurile 2, 3 şi 4”, ne-a mai comunicat reprezentantul firmei ieşene de servicii imobiliare de nişă.

Firma TENT-CO, înfiinţată în 1993 de omul de afaceri Claudiu Tăbăcaru, a fost distribuitor pe judeţele Iaşi şi Vaslui pentru Philip Morris şi Elite până în 2007. Din 2003, firma şi-a diversificat activitatea şi pe domeniul imobiliar, deţinând, în prezent mii de mp de spaţii comerciale, industriale şi de birouri.

Autor:

Alina UNGUREANU, Financiarul

.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.