EUR
4,84 RON
(-0%)
USD
4,28 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(0%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(0%)
CAD
3,15 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Palas – doar 15 apartamente vândute? Dascălu: „Suntem puţin în urmă faţă de estimări”

“Am prins ultimul vagon din ultimul tren” , ar fi spus zambind tăticul mall-urilor, Iulian Dascalu, dupa ce banca i-a aprobat o parte din finantarea proiectului Palas din inima Iasului, dupa cum a povestit un apropiat al său.

Se intampla in vara anului trecut, cand primele semne ale crizei incolteau si la noi, iar bancile incepusera sa fie mult mai atente cu creditele.

Azi e tot mai evident ca vagonul in care s-a urcat Dascalu nu arata nici pe departe atat de bine pe cat a sperat – iar trenul merge al naibii de incet.

.

Acum o luna, pentru prima data de la demararea acestei investitii, Iulian Dascalu recunostea oficial ca are probleme. Ritmul lucrarilor urmeaza sa incetineasca si va fi adoptata “politica pasilor marunti”, care presupune negocieri cu institutiile financiarbancare (UniCredit Tiriac Bank a oferit companiei lui Dascalu un credit de circa 125 mil. euro pentru dezvoltarea acestui proiect – n.r.) pentru “stabilirea unui nou grafic de executie a lucrarilor si de etapizare a proiectului in noile conditii”.

Sa fie oare proiectul Palas, in eventualitatea prelungirii crizei, calcaiul lui Ahile pentru Iulian Dascalu?

MONEY EXPRESS a intrebat conducerea companiei care este raportul dintre estimarile initiale privind numarul apartamentelor vandute (pentru care s-au incheiat contracte ferme) si cel actual.

“S-a prevazut vanzarea a aproximativ un sfert din numarul total de apartamente in sase luni (…).

La acest moment, desi suntem putin in urma fata de estimari, numarul total de apartamente vandute ne indreptateste sa fim increzatori si categorici in finalizarea proiectului” – se spune in e-mailul primit drept raspuns.

Prin urmare, o prima cifra oficiala ar fi ca s-au vandut mai putin de 150 din cele circa 600 de apartamente prevazute a fi construite in cadrul proiectului.

Cei care ii prevestesc falimentul lui Dascalu ar putea spune ca mai putin de 150 poate insemna si 15. “Din cate stiu eu, asta (15 – n.r.) e numarul maxim de apartamente vandute”, spune, sub protectia anonimatului, un competitor si un mai vechi critic al proiectului lui Dascalu.

Preţul (in)succesului

Iulian Dascalu incearca sa vanda aceste locuinte la un pret care depaseste – cu tot cu TVA si cateva comisioane incluse – 2.000 de euro/mp, ajungand chiar – pentru cei care vor apartamente la etajele superioare, cu vedere la Palatul Culturii – la 2.500 de euro/mp.

Este acest pret unul sustenabil pentru piata din Iasi si cea regionala?

“Chiar daca pretul acesta ar putea speria cititorul obisnuit, el este un pret «de prestigiu» pentru o persoana din categoria de top” – spune Tudor Jijie, manager executiv al firmei de consultanta Fast Training Consulting, care crede ca proiectul Palas s-ar putea dovedi unul cu sanse de reusita in momentul in care actuala criza economica va fi depasita. E ceea ce spera si Iulian Dascalu; in toamna anului trecut credea ca piata imobiliara va reveni la trendul normal in primavara lui 2009, “bineinteles, nu cu aceleasi cresteri de pana acum, dar in parametri acceptabili”. S-a inselat putin. Acum se asteapta ca “imobiliarele sa aiba o traiectorie normala, chiar ascendenta, in 2010–2011”.

Una peste alta, ramane interesant de urmarit in ce masura potentialii cumparatori vor fi dispusi sa achite acest pret, care in lei a crescut cu aproape 30% fata de anul trecut ca urmare a devalorizarii leului in raport cu euro.

Un calcul simplu arata ca, la acest pret, cu banii pe care o persoana ar trebui sa-i dea pe un apartament de 70 de metri patrati in complexul Palas (circa 180.000 de euro) si-ar putea cumpara trei apartamente vechi, cu doua camere, in Copou – cea mai cautata zona din Iasi. Sau, de ce nu, doua apartamente vechi in zone bune din Bucuresti.

“As tinde sa afirm ca, pentru apartamentele noi situate semicentral in Iasi, un pret mediu de 800–900 euro plus TVA ar putea debloca piata”, spune Bogdan Ciuhodaru, seful agentiei imobiliare Terra.

Iulian Dascalu e insa optimist si convins ca pretul sau “este sustenabil pentru aceasta piata regionala, intr-o conjunctura economica normala”.

Unde sunt cumpărătorii?

Un studiu de piata facut de compania Iulius Group inainte de inceperea lucrarilor a relevat ca ar exista un interes regional (al locuitorilor din judetele Iasi, Bacau, Suceava, Botosani si Neamt) pentru achizitia unui apartament intr-un astfel de complex.

Tot in urma acestei cercetari a rezultat profilul potentialului client: persoane cu varste cuprinse intre 25 si 45 de ani, cu studii medii si superioare, cu venituri peste medie, preocupate de cariera, cu profesii liberale sau antreprenori, cu un stil de viata activ. In plus, studiul mai surprinde faptul ca numarul de locuinte aflate in constructie ar fi inca mult sub necesarul estimat.

Dar o alta cercetare realizata la inceputul anului trecut de catre compania Fast Training Consulting arata ca doar 2% din cei 400 de respondenti ar intentiona sa achizitioneze un apartament nou in Iasi intr-un interval de 12 luni.

Studiul a vizat publicul cu venituri lunare de peste 500 de euro, cu studii superioare si rezidente in municipiul Iasi, adica – in linii mari – targetul vizat si de Iulian Dascalu.

Integral în Moneyexpress

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata