Şapte monumente istorice distruse în Iaşi, de la începutul anului

– În primele şase luni ale anului 2009, nu mai puţin de şapte monumente de patrimoniu au făcut obiectul unor procese penale în care statul cheamă în judecată pe cei care au distrus monumente istorice


– Situl arheologic al Cetăţii dacice, de pe Dealul Cătălina, este distrus progresiv ca urmare a unor săpături haotice executate în imediata apropiere a zidului antic.


– Faţada Bisericii „Rotondă”
(foto), din comuna Leţcani, a suferit modificări după ce preotul paroh a dispus cu de la sine putere renovarea lăcaşului de cult ca şi cum ar fi fost o casă din chirpici.


– Centrul Medical Arcadia a fost construit de Solomon Fitterman la nici 10 metri de Biserica Vulpe, fără avizul Comisiei de Cultură

.

În primele şase luni ale anului 2009, nu mai puţin de şapte monumente de patrimoniu au făcut obiectul unor procese penale în care statul cheamă în judecată pe cei care le-au pus în pericol integritatea.

„Au fost întocmite şapte dosare penale pentru comiterea infracţiunii de distrugere sub orice formă de monument istoric, faptă prevăzută de art. 55 din legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice”, ne-a comunicat inspector Ciprian Popa, din cadrul Compartimentul Protejarea Patrimoniului Cultural Naţional al IPJ Iaşi.

Cetatea Dacică, „atacată” de două ori în trei ani

„Cetatea Dacică de la Cotnari”, monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural naţional şi universal, este pusă în pericol pentru a doua oară în ultimii trei ani.

După ce compania Cosmote şi-a amplasat, în 2006, o antenă chiar în mijlocul sitului arheologic, acum, o serie de persoane neautorizate au fost depistate făcând săpături  în imediata apropiere a zidului antic al Cetăţii Dacice.

„Pe Dealul Cătălina, localitatea Cotnari, s-a constatat că situl arheologic este distrus progresiv ca urmare a unor săpături executate în imediata apropiere a zidului antic al Cetăţii Dacice. Ca urmare a celor constatate a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de distrugere de monument istoric faptă prevăzută şi pedepsită de art. 360 Cod Penal şi art.55 din Lg.422/2001”, a explicat inspectorul Popa, refuzând să divulge identitatea celor cercetaţi în acest caz.

Citeste si:  Istoricul Ion-Gheorghe Petrescu: Primul Război Mondial ar fi putut izbucni în România

În ceea ce priveşte firma de telefonie mobilă Cosmote, acuzată de distrugerea monumentului arheologic de importanţă naţională, s-a supus rigorilor legii şi a demontat antena de pe Dealul Cătălina, fiind obligată să readucă amplasamentul la starea iniţială, în prezenţa unui arheolog.

Biserica „Rotondă”, renovată ca o casă din chirpici

Un alt exemplu este dat de Biserica „Rotondă” din comuna Leţcani, judeţul Iaşi, unde preotul paroh a dispus cu de la sine putere renovarea lăcaşului de cult ca şi cum ar fi fost o casă din chirpici.

Concret, preotul a dat dispoziţie enoriaşilor să aplice un strat de mortar peste basoreliefuri şi stucaturi, peste care s-a aplicat un strat de var, stricând astfel faţada originală a monumentului, construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Biserica din Leţcani este socotită a fi unică în ţara noastră şi printre puţinele din lume prin planul său circular care i-a dat şi numele, fiind concepută după modelul bisericii de la Sfântul Mormânt.

„Modificările aduse bisericii au provocat distrugerea modenaturii faţadei. Principalul motiv pentru care s-a ajuns în această situaţie a fost ignorarea legislaţiei în vigoare privind normele de protejare şi conservare a monumentelor istorice.
Lucrările nu sunt avizate de către Direcţia Judeţeană de Cultură Iaşi. Totodată s-a constatat că lucrările de restaurare au fost realizate de către oameni din sat şi nu de o firmă acreditată de Ministerul Culturii, aşa cum prevede legislaţia.
În consecinţă, a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de distrugere de monument istoric faptă prevăzută şi pedepsită de art. 360 Cod Penal şi art.55 din L 422/2001”, ne-a mai comunicat inspectorul de poliţie.

Citeste si:  Volksbank Iaşi, somată să restituie banii încasaţi aiurea din rate

În prezent, dosarele amintite sunt instrumentate de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, urmând a se da o sentinţă.

Dezvoltatorii de proiecte imobiliare, mai presus de lege

Printre cele mai întâlnite situaţii de distrugere a monumentelor istorice, se află cele generate de construcţia unor proiecte imobiliare. „Una dintre cauze o constituie dorinţa unor antreprenori de a dezvolta proiecte imobiliare în zone protejate arheologic sau în zone ultracentrale pe care în prezent se găsesc imobile cu valoare de monument istoric”, a precizat ofiţerul de poliţie.

De regulă, procesele de distrugere de monumente durează foarte mult, deoarece se cer multe documente şi expertize.

Este şi cazul unor dosare cu greutate precum transformarea totală a Bisericii Socola, fără autorizaţie, şi construirea Centrului Medicat Arcadia, de pe strada Sărărie, fără avizul Comisiei Monumentelor Istorice din cadrul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Iasi.

Centrul Medical Arcadia, încă sub semnul întrebării

Cu toate că beneficiarul Centrului Medicat Arcadia, Solomon Fitterman, susţine că deţine acest aviz ce a stat la baza obţinerii autorizaţiei de construire, din data de 13 noiembrie 2006, şefii Direcţiei de Cultură Iaşi afirmă contrariul.

Nu doar că nu există acest aviz, ci nici nu se putea emite, întrucât clădirea este amplasată la mai puţin de 10 metri de altarul Bisericii Vulpe (foto) de pe strada Sărărie ceea ce contravine normativelor în domeniul protecţiei monumentelor”, afirmă reprezentanţii Direcţiei de Cultură Iaşi.

În acest caz, există un dosar pe rol, de mai bine de doi ani. „Centrul medical este funcţional de mult timp, însă procesul este încă pe rol. Noi nu avem nicio putere, doar sesizăm organele statului cu atribuţii de constrângere că s-a încălcat legea şi că trebuie aplicate sancţiunile în vigoare”, ne-a menţionat Vasile Munteanu.

Citeste si:  Spitale aflate pe lista neagră a autorităţilor

Sunt voci care afirmă că în tergiversarea soluţionării dosarului s-ar fi implicat Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB), proprietara Bisericii Vulpe.

MMB ar fi declarat că „nu este deranjată” de prezenţa centrului medical în imediata propiere a monumentului de cult.

„Chiar dacă un proprietar de monument istoric, să zicem Palatul Culturii, spune că nu este deranjat că se construieşte un bloc la doi metri de palat, asta nu înseamnă că eu, ca şi Direcţiei de Cultură, nu trebuie să cer respectarea legislaţiei în vigoare. Acest lucru este de multe ori ignorat de dezvoltatorii de proiecte imobiliare”, a punctat Munteanu.

Criza economică, singurul aliat al monumentelor

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN) Iaşi spun că îngheţarea proiectelor imobiliare a dus la scăderea drastică a activităţii instituţiei.

„Dacă nimeni nu se mai încumetă să mai construiască blocuri şi cartiere rezidenţiale noi şi nici măcar să le continue pe cele începute, nu se mai pun în pericol nici monumentele din apropierea respectivelor proiecte.

Nimeni nu vrea să distrugă un monument doar aşa din rea-voinţa, ci pentru a construi ceva în loc sau în apropiere. Noi nu ne opunem dezvoltării urbanistice, cum ar putea crede unii, doar că acest lucru trebuie făcut cu respectarea legislaţiei în domeniul patrimoniului arhitectural şi în concordanţă cu normele de protejare a monumetelor existente”, ne-a declarat Vasile Munteanu, directorul DJCCPCN.

Autor:

Alina UNGUREANU, Financiarul

.

Citește și
1 Comentariu
  1. elena spune

    OARE DE CE SE INTIMPLA IN MOLDOVA DATORITA INUNDATIILOR LE PASA CUIVA DIN CADRUL MMB?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata