FMI şi previziunile lui false

– Fondul Monetar Internaţional a făcut în cursul acestei săptămâni o nouă estimare pentru recesiunea globală, în care arăta că actuala criză se apropie de sfârşit. Dat fiind istoricul estimărilor greşite ale FMI, acest lucru ar putea înseamna ca lumea ar putea în continuare să se pregătească pentru ce e mai rău.

.
Într-un raport adus la zi privind situaţia economică mondială, FMI arăta zilele trecute că se aşteaptă ca în acest an economia mondială să scadă cu 1,4%, cu un pic mai mult decât prevăzuse în aprilie (1,3%).

În 2010, FMI se aşteaptă ca creşterea economică mondială să fie de 2,5%, mai mare decât estimarea de 1,9% din aprilie.

Estimările FMI făcute de-a lungul timpului nu au fost însă foarte precise. În raportul anual din 2007, FMI arăta că pieţele, aflate într-o situaţie dificilă, vor avea „zile mai bune” în 2008, lucru care nu s-a întâmplat.

Rata de succes a estimărilor FMI: 11%

În 2003, un studiu privind estimările FMI, devenite deja celebre întrucât sunt adunate într-un raport numit „World Economic Outlook”, arăta că rata de succes a estimărilor Fondului este de doar 11%, întrucât acesta nu a reuşit de-a lungul timpului să prevadă decât 15 recesiuni din 123 care au apărut în 87 de ţări dezvoltate între 1991 şi 2001.

Integral în Capital

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.