EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,44 RON
(0%)
GBP
5,40 RON
(0%)
CHF
4,57 RON
(+0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0%)
BYN
1,85 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,90 RON
(-0%)
JPY
0,04 RON
(-0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Situaţia patrimoniului SNIF, scăpată de sub control

Situatia patrimoniului Societatii Nationale de Îmbunatatiri Funciare (SNIF) SA este scapata de sub control, iar modul defectuos in care au fost asigurate si utilizate fondurile a impins societatea spre faliment, se arata intr-un comunicat al Comisiei parlamentare de ancheta privind cercetarea modului in care se gestioneaza amenajarile de irigatii si fondurile alocate.

“Aceasta situatie a fost agravata de unele forme de capusare a activitatii si fondurilor derulate prin aceasta unitate”, potrivit comunicatului.

La analiza efectuata de comisia parlamentara au fost semnalate problemele grave cu care se confrunta acesta societate, situatie generata in primul rând de modul in care a fost condusa si de insuficienta implicare a Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) si Agentiei Domeniilor Statului in modul in care sunt aplicate si respectate legile si alte acte normative care reglementeaza activitatea din domeniul analizat.

Comisia de ancheta a adresat scrisori catre Curtea de Conturi a României si Ministerului Administratiei si Internelor in legatura cu neregulile constatate, solicitând clarificarea problemelor.

În baza datelor obtinute si a primelor concluzii rezultate din analizele de pâna acum, membrii comisiei au organizat si o audiere a reprezentantilor Ministerului Economiei, MAPDR, Ministerului Finantelor Publice si Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei menita sa clarifice o seama de aspecte legate de furnizarea energiei electrice, de asigurarea functionalitatii retelelor electrice necesare sistemelor de irigatii si de imbunatatiri funciare, de viabilitatea sistemelor de finantare si de derulare a programelor de subventionare a cheltuielilor necesare activitatilor de irigatii, respectiv termenele in care se fac platile pentru facturile la energia electrica si cauzele care duc la penalitati a caror valoare depaseste mult valoarea subventiilor.

Comisia parlamentara de ancheta privind cercetarea modului in care se gestioneaza amenajarile de irigatii si fondurile alocate, constituita prin Hotarârea nr.31/2009 a Camerei Deputatilor in data de 24 iunie, si-a continuat activitatea atât prin deplasari la fata locului, in sistemele de irigatii si imbunatatiri funciare, cât si prin audierea unor persoane care au atributii in conducerea institutiilor care-si desfasoara activitatea in domeniul anchetat.

În comisie au fost audiati miercuri toti membrii Consiliului de administratie al SNIF SA, societate comerciala pe actiuni, cu capital de stat, infiintata in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2000 prin reorganizarea Regiei Autonome a Îmbunatatirilor Funciare (RAIF). La audieri a fost convocat si administratorul special desemnat pentru pregatirea pentru privatizare a SNIF SA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata