21,8 milioane ha, suprafaţa fondului cinegetic

Suprafata fondului cinegetic, constituita din totalitatea fondurilor de vânatoare, se ridica la 21,878 milioane hectare (ha), la finele lui 2008, reprezentând aproximativ 92% din suprafata fondului funciar, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Organizatiile de vânatoare gestioneaza aproape 70% din totalul fondurilor de vânatoare ale României, respectiv 15,288 milioane ha, administratorul padurilor proprietate publica a statului (Regia Nationala a Padurilor-Romsilva) – 28% din total (6,129 milioane ha), institutiile publice care au ca obiect de activitate cercetarea stiintifica in domeniul cinegetic – 0,9% (186.000 ha), iar institutiile de invatamânt care au ca discipline de studiu vânatul si vânatoarea 1,2% din suprafata fondului cinegetic, respectiv 274.700 ha.

Potrivit datelor INS, in regiunea Nord-Est se afla cea mai mare suprafata a fondului cinegetic – 15,3%, in regiunea Nord-Vest – 14,8%, regiunea Centru – 14,5%, regiunea Sud-Est – 14,3%, regiunea Sud-Muntenia – 14,2%, regiunea Vest – 13,9%, regiunea Sud-Vest-Oltenia – 12,3% si regiunea Bucuresti-Ilfov – 0,7%.

Gestionarii fondurilor de vânatoare realizeaza anual actiunea de evaluare a principalelor specii de animale salbatice, de interes vânatoresc, existente pe fiecare fond de vânatoare. Lucrarea se executa conform instructiunilor tehnice elaborate de autoritatile competente.

Pentru mentinerea echilibrului ecologic, ameliorarea calitatii vânatului, conservarea biodiversitatii si perpetuarea speciilor protejate, gestionarii fondurilor de vânatoare organizeaza partide de vânatoare, pentru speciile admise la vânatoare, in cadrul carora se recolteaza vânatul, conform cotelor aprobate de autoritati.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.