Abuzurile băncilor, cele mai reclamate de ieşeni la OPC

Sectorul bancar conduce detaşat în „lista ruşinii” cu firme reclamate de ieşeni la Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC). Însă, din analiza comisarilor reiese că băncile şi-au pus la punct contractele atât de bine, din punct de vedere legal, încât pot profita în voie de neatenţia clienţilor, fără ca instituţiile statului să le poată sancţiona în vreun fel.

Bancile sunt foarte bine documentate, iar contractele pe care le realizeaza sunt foarte bine facute. Noi incercam sa ajutam consumatorul. Se vede ca sunt si cazuri in care consumatorul nu este neaparat inselat, dar nu este atent la ceea ce semneaza. Bancile sunt bine puse la punct din punct de vedere juridic, iar consumatorul neinformat vine la noi cu plangeri pe care institutia noastra nu poate sa le rezolve”, a declarat Ioan Tonel Cazacu, directorul coordonator al CJPC Iaşi.

De aceea, singura soluţie este consilierea consumatorilor în sensul de a-i determina să citesca foarte atent contractele şi să pună întrebari cu privire la neclarităţi, înainde de a semna vreun act.

Următoarele în topul plângerilor ieşenilor sunt furnizorii de cablu, telefonie, apa, canal, gaz.

Ceea ce putem face noi in aceste cazuri este sa aplicam sanctiuni. In primul rand, consumatorul este obligat sa ajunga la agentul economic, sa incerce sa negocieze cu el. Daca acesta nu raspunde la negociere, atunci intervenim noi si dispunem masurile necesare, inclusiv ca operatorul economic sa despagubeasca clientul, daca acesta solicita”, a completat Cazacu.

Peste 90% dintre reclamatii considerate rezolvabile de către comisarii OPC.

Sursa: Flacăra Iaşului

Citește și
1 Comentariu
  1. gica contra spune

    Bancile…,dar extindeti putin investigatiile aspra catorva firme de brokeraj si ve-ti descoperi „TEPARI PATENTATI”, aparati de contractele tipic tepuitoare,atat cu bancile cat si cu colaboratorii.Pot reveni cu exemple concrete care va vor minuna prin masinatiuni „la fotografie” pe langa legile din Romania.Printele „CARITAS”-ului din Cluj,Stoica, are ce invata,e la categoria juniori.Pe curand !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.