Comuniştii au pierdut Republica Moldova

Potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, date publicitatii joi de Comisia Electorala Centrala (CEC) a tarii, partidele de opozitie au reusit sa obtina 53 de mandate din totalul de 101.

Partidul Comunistilor, care in ultimul timp fusese sprijinit in mod activ de Moscova, nu mai este unul majoritar.

Criza politica, insa, se mentine, deoarece niciuna dintre cele doua parti nu are suficiente voturi pentru a-si impune presedintele. Solutia ar fi alegerea presedintelui nu de catre deputati, ci prin vot popular, considera liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, citat de cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit ziarului rus, Moscova ar trebui sa se reorienteze rapid, pentru a-si schimba miza in Republica Moldova. Voronin, caruia Moscova i-a propus un credit de 500 milioane de dolari, chiar daca ramâne presedinte al Republicii Moldova, va fi unul interimar, iar termenul cât se va prelungi puterea sa reala este unul destul de limitat.

În propria tara, Voronin este considerat un personaj ce apartine deja trecutului, cu care va apune si epoca liderilor comunisti.

În opinia directorului Institutului de politica sociala de la Chisinau, Arcadie Barbarosie, viitoarele alegeri vor demonstra o scadere si mai accentuata a cotei de popularitate a comunistilor si “este putin probabil ca ei sa obtina mai mult de 18-20 de mandate”.

Pe scena politica se impun noi lideri, de care cetatenii republicii si Occidentul isi leaga sperantele privind schimbarea cursului politic extern al tarii, cu conditia ca ei sa ajunga la o intelegere si sa poata crea o coalitie capabila sa guverneze.

Se considera ca partidele de dreapta de orientare proromana – cel Liberal Democrat si cel Liberal – vor duce in mod sigur republica in Occident si vor pleda pentru integrarea ei nu doar in Uniunea Europeana (UE), ci si in Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Perspectiva de a deveni peste noapte cetateni ai României ii speria pe alegatorii rusofoni, care au votat de fapt nu atât pentru comunisti, cât mai ales “impotriva românilor”, subliniaza Nezavisimaia Gazeta.

Însa, precizeaza ziarul rus, alaturi de liberali in parlament au intrat alte doua partide – Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra, care doresc mentinerea statalitatii moldovene, un statut neutru pentru Republica Moldova si militeaza pentru un parteneriat strategic cu Rusia.

Atunci când alegatorii se vor lamuri cine si unde intentioneaza sa duca Republica Moldova, comunistii vor avea si mai putine sanse.

La rândul sau, daca se va orienta la timp, Moscova ar putea reusi daca nu sa devina prietena cu noua generatie de politicieni moldoveni, atunci cel putin sa nu se certe cu ei, considera ziarul citat.

În opinia presedintelui PD, Marian Lupu, criza politica din Republica Moldova va continua pâna când va fi modificata procedura de alegere a sefului statului. Lupu considera ca “presedintele tarii trebuie ales de tot poporul, nu de cercul restrâns al deputatilor”.

Astazi, insa, chiar daca membrii coalitiei vor impune conducerea parlamentului, daca ei nu vor ajunge la o intelegere cu reprezentantii comunistilor presedintele tarii nu va putea fi ales. În aceasta situatie, parlamentul va fi dizolvat din nou, insa acest lucru nu poate fi facut decât de maxim doua ori pe an.

De aceea, actualul for legislativ va fi mentinut pâna anul viitor. Însa, pentru o buna functionare a tarii este nevoie de un guvern.

Potrivit Constitutiei republicii, impunerea premierului este o prerogativa a presedintelui tarii, iar acest lucru presupune ca actualul cabinet de ministri se va mentine.

Prin urmare, in Republica Moldova va fi un parlament interimar, un presedinte interimar si un premier interimar.

Lupu atentioneaza ca fara o modificare a Constitutiei, tara nu va putea iesi din criza politica si legislativa, si risca sa repete soarta Ucrainei, care se confrunta cu interminabile alegeri si dizolvari de parlamente.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. gica contra spune

    Sa le fie tarana usoara.Dar Romania,prin substanta diplomatiei sale externe,va da cu oistea in gard.O sscurta trecere in revista a sefilor „soliei” romanesti:M.Geoana,T.Ungureanu,Cioroianu,iti vine sa plangi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.