Firmele care au supra-facturat costurile în proiectele europene, obligate să dea banii înapoi

0

Comisia europeana a cerut rambursarea a zeci de milioane de euro din subventiile primite de peste 80 de intreprinderi agro-alimentare bulgare banuite de frauda, a anuntat vineri ministerul bulgar al Agriculturii, citat de AFP.

.

Aceste intreprinderi sunt banuite de a fi supra-facturat costurile echipamentelor pentru proiectele finantate cu ajutoare europene din 2002, a indicat ministerul intr-un comunicat.

Expertii Comisiei Europene si ai Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF), care au ajuns saptamâna aceasta in Bulgaria, au desemnat initial 98 de intreprinderi, carora le-au cerut rambursarea a 140 de milioane de leva (71,5 milioane de euro), cu dobânda.

Dar, ministrul Agriculturii, Miroslav Naidenov, a anuntat ca 15 intreprinderi au fost retrase de pe aceasta lista, dupa ce s-au purtat negocieri. “Am negociat un ragaz de 3 luni”, pentru a permite Parchetului sa ancheteze aceste intreprinderi, a precizat ministerul. Daca se adevereste ca banii au fost utilizati fraudulos, intreprinderile vor avea la dispozitie doi ani pentru a inapoia banii”, a explicat el.

Expertii europeni cereau inainte o rambursare imediata. Descoperirea din februarie 2007 a fraudelor din industria carnii a determinat Comisia sa blocheze cele 100 de milioane de euro de ajutoare agricole destinate Bulgariei, intrata in UE in 2007.

Banuielile de coruptie pentru lucrarile de infrastructura si dezvoltare regionala au facut ca suma blocata sa ajunga la 800 de milioane de euro, din care 220 de milioane au fost pierdute definitiv.

Bulgaria se afla sub atenta supraveghere a Comisiei Europene, care critica lipsa de eficienta a luptei contra coruptiei si criminalitatii organizate.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.