FMI anulează dobânzile datorate de ţările sărace

Fondul Monetar International (FMI), criticat adeseori pentru indiferenta fata de dificultatile sociale determinate de politicile pe care le preconizeaza, si-a revolutionat propriile practici acceptând sa imprumute fara dobânda celor mai sarace tari, informeaza cotidianul francez La Croix.

Institutia de la Washington a anuntat miercuri, 29 iulie, anularea platii dobânzilor datorate de tarile sarace pâna la sfârsitul anului 2011 si acordarea unor imprumuturi de 17 miliarde de dolari acelorasi state pâna in 2014.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a salutat acest “efort istoric” facut pentru a ajuta un grup de 80 de tari, dintre care jumatatea africane, sa treaca prin cea mai grea criza din ultima jumatate de secol.

“Pentru prima data FMI imprumuta cu dobânda zero unor tari sarace”, lucru care “le va imbunatati mult bugetul”, adauga Strauss-Kahn. “Este un pas important, chiar daca a trebuit ceva timp ca sa ajungem aici”, spune Mark Weisbrot de la Centrul de Cercetari economice si politice.

În perioadele de crestere economica, ca si in cele de recesiune mondiala, tarile sarace sunt clienti obisnuiti ai Fondului “inca de la dobândirea independentei si socurile petroliere din anii 1970, care le-au facut foarte mult rau”, considera Adam Lerrick, profesor de economie si expert al American Enterprise Institute.

Cele 17 miliarde de dolari pusi la dispozitia tarilor sarace, fata de 1 miliard imprumutat in medie pe an intre 2006 si 2008, si 3 miliarde de la inceputul anului, reprezinta o mica parte din resursele care pot fi imprumutate de la FMI.

Numai Ucraina a obtinut aproape aceeasi suma (16,4 miliarde de dolari), in noiembrie 2008, in cadrul unui imprumut pe doi ani. Mark Weisbrot considera ca suma anuntata este “cu adevarat minuscula in comparatie cu sutele de miliarde de dolari obtinute pentru salvarea bancilor din Europa de Est”.

“Orice suma, cât de mica, ajuta”, este de parere Edwin Truman, economist specialist al FMI, care a fost consultantul Trezoreriei americane inaintea summitului tarilor bogate si emergente G20 de la Londra, din aprilie.

“FMI este in slujba stabilitatii economice si financiare mondiale, ca si a stabilitatii tuturor statelor membre”, adauga el.

“Nu este caracteristic FMI-ului sa imprumute tarilor sarace”, spune, in schimb, Adam Lerrick, ci este de datoria “Bancii Mondiale si a bancilor regionale de dezvoltare”. “Vor sa câstige in popularitate.

Si mai vor, ca orice organizatie, sa-si extinda activitatea. Este foarte eficient din punct de vedere politic si foarte ieftin din punct de vedere financiar”, precizeaza Lerrick.

Fondul trebuie sa vânda, in acest scop, 403,3 tone de aur, adica a opta parte din patrimoniul sau. Imaginea sa ramâne in multe tari cea a unui club de tari bogate, care doreste sa-si impuna propria lege economica si masuri sociale injuste, potrivit La Croix.

FMI raspunde ca nu numai ca este solicitat in tari ce se afla in mare dificultate, dar si ca s-a schimbat si se preocupa mai mult de “cele mai vulnerabile”. Pentru Mark Weisbrot, criticile sunt departe de a se stinge:

“Daca analizati in detaliu acordurile de imprumut in vigoare, veti vedea ca nu sunt mereu in favoarea dezvoltarii sau a unor obiective cum ar fi protejarea agriculturii locale”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.