Fonduri nerambursabile pentru înfiinţarea grupurilor de producători

– În momentul de faţă, este deschisă sesiunea de primire a proiectelor privind înfiinţarea grupurilor de producători, cu sprijin de la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală

– Finanţarea se acordă pentru grupurile de producători recunoscute oficial în perioada 1 ianuare 2007-31 decembrie 2013

.

Beneficiarii acestor fonduri sunt societăţile comerciale, societăţile agricole şi asociaţii agricole. Pentru formarea grupurilor de producători, sunt vizate sectoarele agricol şi forestier.

Asocierea între producătorii agricoli se poate face pentru culturile de cîmp, horticultură, viticultură, creşterea animalelor. În sectorul forestier, grupurile de producători  se  pot constitui pentru produse lemnoase şi produse nelemnoase.

Pentru grupurile de producători înfiinţate şi reconoscute oficial se acordă un sprijin financiar 100% nerambursabil, suma acordată calculîndu-se anual în funcţie de valoarea producţiei comercializate de către grupul respectiv.

Doar două grupuri de producători, în judeţul Neamţ

Pînă în prezent, în judeţul Neamţ doar două astfel de grupuru de producători aşteaptă recunoaşterea oficială de la Ministerul Agriculturii.

Vasile Barcan, administratorul firmei Marsat Roman, a depus la Ministerul Agriculturii documentaţia pentru înfiinaţrea „Grupului de Producători pentru Cultura Cerealelor şi Plantelor Tehnice”.

Vasile Nica, de la SC Dumbrava-Timişeşti SRL, aşteaptă la rândul său recunoaşterea oficială pentru înfiinţarea „Grupului de Producători pentru Creşterea Vacilor de Lapte”.

„După ce vom primi recunoaşterea de la minister, vom putea depune proiectele la Direcţia Agricolă Neamţ. După aceasta, dacă proiectele vor fi declarate eligibile, timp de 5 ani sperăm să primim sprijinul financiar nerambursabil promis”, a declarat Vasile Nica.

Sursa: Ziarul Ceahlăul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.