Liviu Voinea: Ar fi o prostie să dăm afară 20% din personal

– „Deficitul bugetar nu este un dat, el este asa cum stim sa il ajustam. Dar sa dam afara 20% din personal ar fi o prostie”, a spus vineri dr Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), intr-un interviu.

.

– Exista mai multe cifre avansate de oficialii români referitor la nivelul deficitului bugetar. Care credeti ca este cea mai apropiata de adevar: 7%, 8% sau 9%?

Liviu Voinea: – Deficitul bugetar nu este un dat, el se poate ajusta. Noi putem avea 6 sau 7% deficit bugetar si sa ajungem la acest nivel prin taierea cheltuielilor sau prin cresterea incasarilor. În acest moment, deficitul este cauzat de faptul ca nu s-au facut incasari. Nu ne gasim in situatia de a avea deficit pentru ca am avea cine stie ce programe de investitii care sa ne creasca volumul cheltuielilor, ci pentru ca nu avem venituri. Din punctul acesta, deficitul pe care il vom conveni cu Fondul, de 6 sau 7%, ar putea fi realizat. Problema ramâne cresterea economica.

.

– Sa spunem, insa, ca ipoteza de lucru, ca FMI nu ar accepta cresterea deficitului. Care ar fi efectele asupra României?

L.V. – Daca FMI nu ar accepta reducerea deficitului, atunci am fi in situatia de a reduce drastic cheltuielile, corespunzator cuantumului veniturilor neincasate, ceea ce ar duce la o recesiune si mai puternica.

.

– Si atunci ideea de a da afara 20% din personalul bugetar fara a apela la criterii de profesionalism, ar putea ajuta la reducerea deficitului si a efectelor crizei?

L.V. – Aceasta ar fi o masura pur contabila si gresita. Ar fi o prostie sa dam afara 20% din personalul bugetar. În primul rând, pe termen scurt nu ar produce economiile asteptate, pentru ca ar trebui sa acorzi ajutoare de somaj si plati compensatorii.

În al doilea rând, e adevarat ca trebuie sa ai niste criterii, dar conteaza si cine le aplica. Probabil ca nu va fi dat afara personalul excedentar, ci tot cel care isi facea treaba. Sau poate fi redus personalul care nu este semnificativ din punctul de vedere al salariilor.

Problema nu este sa taiem 20 sau 50% din forta de munca. Asta este o prostie. Pot sa tai 20% din personal si sa ramâi cu aceleasi cheltuieli.

Ideea este sa taiem 20% din cheltuieli, nu din cifra de personal. Probabil ca FMI se uita mai usor la cifra de personal, pentru ca o urmareste mai usor in coloanele unui tabel. Dar asta nu inseamna ca am redus cu 20% cheltuielile cu personalul care greveaza bugetul.

Trebuie sa-i dam afara cei care au fost angajati suplimentar in ultimii ani. Atunci a avut loc un boom, dar acesta s-a manifestat la nivelul administratiei locale si nu stiu care este capacitatea guvernului de a da afara salariatii administratiei locale.

Spre exemplu, o solutie mult mai logica pentru limitarea cheltuielilor, fara a da pe nimeni afara, este introducerea unui impozit foarte mare pe salariile care depasesc o anumita suma. Atunci, banii respectivi se intorc la stat. Dar in acest caz, respectivii salariati pleaca singuri din sistemul public, pentru ca nu le mai convine sa stea. Asa, scapi tocmai de cei pe care ar fi trebuit sa-i dai afara, nu pe cel care câstiga 10 milioane.

Daca se doreste neaparat o masura, ar trebui inceput cu cele cinci ministere infiintate de actualul executiv, dar nu prin mutarea cheltuielilor in alta parte. Avem, in timp de criza, un Guvern mai mare decât era in timp de crestere economica.

.

– Daca nu se ajunge la o intelegere asupra deficitului bugetar, este România in masura sa se gândeasca la incetarea acordului cu FMI?

L.V. – Asta ar fi o mare greseala. Nu numai din cauza semnalelor pe care le-ar trimite pe plan extern dar, in primul rând, România are nevoie de banii de la Fond pentru a plati datoriile pe termen scurt.

Noi deja ne-am imprumutat de vreo 12 miliarde de euro de pe piata interna. Daca nu avem banii de la Fond, inseamna ca trebuie sa ne imprumutam de 32 de miliarde de euro, bani care nu exista pe piata interna si la care nu avem acces pe piata externa.

În plus, ar fi o dovada a incapacitatii autoritatilor de a face reforma. Dar cei care fac reforma trebuie sa aiba o idee clara asupra a ceea ce vor sa faca.

.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.