Mihai Tănăsescu: Contracţia economiei româneşti în 2009 va fi de 8%

Evolutia situatiei economiei românesti, in contextul economiei globale si regionale, va duce la o redefinire in trimestrele urmatoare a tintelor stabilite in luna martie cu Fondul Monetar International, a declarat Mihai Tanasescu, senior advisor la Fondul Monetar International (FMI).

“Misiunea care se afla acum la Bucuresti are tocmai rolul de a reevalua acest context si pozitia in care se afla economia româneasca si de a adapta conditionalitatile care au fost finalizate la noile date care exista in momentul de fata.

Fara doar si poate, acest program in care se afla acum România cu FMI va continua si atât Fondul, cât si autoritatile române vor da dovada de suficienta flexibilitate pentru a continua reformele structurale dar, desigur, intr-un ritm mai accelerat si de a consolida politicile care sa duca, pe termen mediu si lung, la o stabilitate fiscala in anii urmatori.

În ceea ce priveste deficitul bugetar, trebuie luat in considerare faptul ca acesta este o consecinta. El apare in functie de situatia noastra economica.

De aceea, in aceasta discutie trebuie plecat de la amploarea contractarii economiei românesti anul acesta, de la cifra cu care va scadea produsul intern brut al României.

Aici sunt mai multe scenarii, dar cel mai probabil este ca aceasta contractie economica va fi undeva in jurul valorii de 8%. Acest nivel va duce, in consecinta, la cresterea deficitului bugetar.

Dar aceasta crestere a deficitului bugetar va putea fi contracarata de masurile pe care, probabil, le va adopta guvernul in perioada urmatoare din anul 2009 si de recuperarea, in intervalul care urmeaza, a diferentei deficitului bugetar pâna la nivelul de 3%, cerut de Comisia Europeana”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.