Mii de palmipede din Périgord vor produce în curând “foie gras” şi electricitate

1

Mii de palmipede din Périgord (sud-vestul Frantei) vor produce in curând “foie gras” si electricitate, scrie ziarul Le Monde. Revolutia energetica, in Dordogne, trece prin acest “foie gras”.

La “Ferma gâstelor”, o exploatatie experimentala de crestere si indopare a 6.000 de gâste – dintre care 1.500 sunt indopate – aflata la Coulaures, in acest departament, este pe cale de a se finaliza instalarea unei unitati prototip de producere a energiei pe baza dejectiilor de la pasari.

Aceasta unitate ar trebui sa devina functionala pe la jumatatea lunii septembrie. Sistemul este simplu: gunoiul de grajd si gainatul, din interiorul si exteriorul exploatatiei, sunt recuperate si prelucrate intr-un “digestor”.

Aceasta cuva din inox de 100 m3, incarcata cu 3 m3 pe zi, poate produce 400 m3 de gaz metan pe luna, alimentând fara intrerupere un grup electrogen cu capacitate de 25 kWh.

Ceea ce este suficient din plin pentru a incalzi spatiile in care se afla boboci de gâsca, 40 % din productia de electricitate fiind chiar revânduta companiei de energie EDF.

Specialistii din acest sector spera ca aceasta initiativa va servi drept exemplu si va inspira chiar alte sectoare agricole.

O parte din filiera “foie gras”, al carei lider mondial este Franta cu 38 de milioane de capete de gâste, care produc 19.500 tone de ficat gras crud (78 % din productia mondiala, potrivit Comitetului interprofesional al palmipedelor cu ficat gras), ar putea profita de aceasta initiativa.

Acest sistem de producere prin mijloace proprii de energie regenerabila cu ajutorul metanului este “un experiment care se va aplica in serie exploatatiilor medii de producere de “foie gras”, explica Jean-Pierre Dubois, inginer agronom si director tehnic la Ferma gâstelor.

Dupa modelul acestei ferme, o exploatatie medie are aproximativ 1.500 de gâste de indopat pe an la un numar de gâste crescute de 6.000 de capete, iar pentru rate, numarul este dublu.

Micile exploatatii, care sunt numeroase in Dordogne si in Le Gers, cele doua departamente care sunt in fruntea productiei de “foie gras”, nu ar fi interesate deoarece dispozitivul nu ar fi rentabil.

Proiectul a necesitat o investitie importanta, al carei cost total a fost de 270.000 de euro. El a fost finantat in proportie de 80% prin fonduri publice europene, nationale si locale si de catre Agentia de Mediu si Gestionare a Energiei (ADEME), restul fiind suportat de exploatatii.

Potrivit unor calcule destul de optimiste ale autorilor acestui proiect, investitia, pentru care unii crescatori ar putea primi ajutoare, este amortizabila in 6 ani.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. ham spune

    Sunt nebuni. Nici o instalatie de energie alternativa nu se amortizeaza. Adica ea nu va produce pe durata vietii ei energie de 270 mii EU.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.