Olanda a fost invadată de euro falşi

Cine vrea sa plateasca in Olanda cu bancnote de 100, 200 sau 500 de euro risca sa fie privit drept delicvent, motivul fiind numarul mare de bancnote false aflate in circulatie in tara lalelelor, scrie ziarul austriac Die Presse.

Cel mai rau o duc aceia care vin sa cumpere cu bancnote de 500 de euro. Pentru acestia este mai bine nici sa nu apara cu bancnota respectiva la magazin, pentru ca doamna de la casierie se prea poate sa-si cheme imediat seful sau chiar politia.

Banconta de 500 de euro este in consecinta refuzata aproape peste tot in Olanda, ca mijloc de plata. Banca centrala a Olandei, DNB, motiveaza aversiunea olandezilor fata de bancnotele mari si de plata cu bani lichizi prin faptul ca falsificatorii de bani au luat in colimator Olanda, piata fiind invadata de tot mai multi euro falsi.

Numarul bancnotelor euro false confiscate a crescut in primul semestru al lui 2009 cu 30% in comparatie cu alti ani, o evolutie ingrijoratoare, asa cum arata seful bancii centrale olandeze, Nout Wellink.

Conform acestuia, in ultimele 6 luni au fost retrase de catre DNB 32.028 de bancnote euro false.

Cifra este relativ mare daca ne gândim ca Banca Centrala Europeana a retras si distrus in semestrul trecut in total 413.000 de bancnote euro false din intreaga zona euro, cuprinzând 16 tari.

Activitatile infractionale ale bandelor de falsificatori internationali provoaca mari probleme companiilor.

Ylya Bruggeman, de la asociatia pentru comertul cu amanuntul, solicita Bancii centrale sa compenseze bancnotele false pe care comerciantii le descopera si le livreaza bancii, el facând referire la faptul ca, in cazul cardurilor de credit falsificate, banii cheltuiti de escroci sunt returnati.

Banca insa se fereste sa primeasca bancnotele false, motivând ca in acest fel ar fi stimulati falsificatorii sa vina la ea cu falsurile lor, asa cum arata un purtator de cuvânt al DNB.

Problema se va rezolva probabil de la sine, dat fiind ca majoritatea bancilor olandeze au anuntat ca in curând nu vor mai avea ghisee iar clientii nu vor mai putea efectua la filialele bancii plati sau ridicari de sume in bani gheata.

Bani cash vor exista curând doar la bancomate si doar in cantitate limitata, suma limita care poate fi ridicata de la bancomat fiind in Olanda, in cele mai multe cazuri, de 250-350 de euro pe zi.

Nici supermarketurile nu mai agreeaza banii cash. Cel târziu din 2011 cumparaturile se vor face doar cu carduri de credit sau carduri de bancomat cu PIN. Aceasta este o metoda de a opri falsificatorii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.