Primarul Londrei vrea un oraş al bicicletelor

Londra este cunoscuta pentru aglomeratia in circulatie si pistele sale de biciclete aflate intr-o stare jalnica. Primarul Boris Johnson doreste insa sa schimbe aceasta imagine si sa transforme metropola londoneza in cel mai bun oras pentru biciclisti din Europa, cu superpiste si statii de inchiriere peste tot, scrie Der Spiegel.

Printre biciclisti, Londra nu se bucura de un renume prea bun, strazile inguste si blocate, lipsa aproape totala a pistelor de biciclete si competitia cu autobuzele cu etaj, pe banda pentru autobuze, transformând un drum cu bicicleta intr-un cosmar.

De ceva vreme insa, Londra experimenteaza o explozie de biciclisti, din 2000 incoace numarul acestora dublându-se.

Chiar si politiceni renumiti precum primarul Johnson sau seful opozitiei, David Cameron, se lasa fotografiati deseori pe bicicleta.

Este un mod de a-si face imagine in rândul paturii urbane de mijloc, din ce in ce mai ecologiste in conceptii. Grant Young, director executiv al magazinului de biciclete de lux Condor Cycles, din cartierul Clerkenwell, declara ca deodata fiecare este in favoarea mersului pe bicicleta, cifra sa de vânzari crescând anual cu 30% asa incât chiar si in perioada de recesiune isi poate permite marirea suprafetei de vânzare.

Nici alti producatori nu se pot plânge, asa cum este cazul marcii de biciclete pliabile Brompton, realizate manual la Londra si al caror pret de pornire este de 600 de lire sterline.

Pentru prima oara, mersul pe bicicleta a devenit “o inspiratie pentru moda si artisti”, scria si publicatia duminicala The Observer.

În imaginile din articol puteau fi vazuti pe o bicicleta atât Paul McCartney, cu sandale Birkenstock in picioare, cât si primarul Johnson, citat cu cuvintele: “Este romantic sa te plimbi cu bicicleta pe strazile intortocheate sau sa te pierzi printr-una din padurile Londrei”.

Exista mai multe motive pentru acest interes brusc fata de biciclete, printre care fitness-ul si ecologia, aversiunea fata de circulatia auto blocata, bombele din ultimii ani din trenurile de navetisti dar si gripa porcina.

În comparatie cu paradisuri pentru biciclisti precum Copenhaga, Amsterdam sau Berlin, capitala britanica este insa subdezvoltata, vizitatorii uitându-se mirati la pistele bizare, care dispar dupa câtiva metri, ca sa nu mai spunem ca britanicii sunt evident mai lenesi decât vecinii lor europeni, doar 1% din ei facând un drum pe bicicleta.

Cu toate acestea, conservatorul Johnson este decis sa faca din Londra cel mai bun oras pentru biciclisti din Europa, anul acesta primarul intentionând sa cheltuiasca 11 milioane de lire sterline pentru piste de biciclete si rastele.

În plan se afla amenajarea a 12 superpiste (“superhighways”) pentru biciclisti prin tot orasul. Johnson promoveaza cultura bicicletei la fel ca si predecesorul sau, politicianul laburist Ken Livingstone, dorindu-si astfel o calitate a vietii mai buna.

Livingstone a introdus pe vremea când era primar o taxa auto de 8 lire sterline pentru centrul Londrei, ceea ce a contribuit la descongestionarea circulatiei in centru. Johnson a restrâns zona de valabilitate a taxei auto, cartierele bogate din vestul orasului fiind din nou scutite de la regula.

Primarul spera sa faca urmatorul pas in mai, anul viitor, când la Londra vor fi distribuite 6.000 de biciclete de inchiriat, dupa modelul parizian. La fiecare 300 de metri urmeaza sa apara statii de inchiriere, atât pentru londonezi cât si pentru turisti.

Ramâne de vazut daca aceasta initiativa ii va convinge pe londonezii care nu circula pe bicicleta, renuntând sa transpire de teama de a fi prinsi intre autobuze si automobile.

Mai ales femeile sunt acelea care se tem pentru viata lor, indica sondajele. În mai, primarul Londrei a experimentat chiar pe pielea lui pericolul pe care il ascund strazile orasului.

Cu ocazia unei plimbari cu bicicleta, pentru a inaugura una din superpiste, Johnson si ministrul transporturilor, impreuna cu alti oficiali, au fost surprinsi pe o strada de usa de incarcare deschisa brusc a unui camion in viteza, care a lovit un automobil parcat si era sa-i ajunga si pe ei din spate.

Nimeni nu a fost din fericire ranit, insa primarul, socat, a promis mai multe piste pentru oras.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.