Republica Moldova, în derivă spre România?

Cotidianul popular de mare tiraj Komsomolskaia Pravda isi exprima vineri, intr-un articol dedicat alegerilor parlamentare din Republica Moldova, temerea ca fostul stat sovietic ar putea pluti in deriva spre România, in urma scrutinului de miercuri, in care partidele de opozitie proromânesti au câstigat majoritatea locurilor in noul parlament de la Chisinau.

Evidentiind importanta acestui scrutin, al doilea in decurs de un an, pentru viitoarea orientare a Republicii Moldova, publicatia rusa scrie ca in joc se afla insasi statalitatea acesteia, punctând ca moldovenii si românii vorbesc aceeasi limba, iar nationalistii moldoveni considera ca Chisinaul a fost rupt de Bucuresti de Imperiul Rus, care si l-a anexat.

Ei sunt de parere ca a venit timpul ca Republica Moldova sa revina in componenta României Mari, adauga ziarul citat.

Spre deosebire de alegerile din 5 aprilie, care au culminat cu ample proteste in masa ce au degenerat in violente, scrutinul din 29 iulie s-a desfasurat in liniste si pace, insa rezultatul sau este unul rasunator.

Partidul Comunist s-a clasat pe primul loc, cu 45% din sufragii, insa in urma scrutinului din 5 aprilie el obtinuse aproape 50% din voturi.

Aceasta in timp ce patru partide de opozitie proromânesti si-au adjudecat majoritatea locurilor in parlament, anuntând deja formarea unei coalitii. În consecinta, partidul de guvernamânt din Republica Moldova devine o formatiune de opozitie. Nationalistii dispun de suficiente voturi pentru a-l alege singuri presedintele parlamentului.

Însa nici opozitiei, nici comunistilor nu le ajung voturile pentru alegerea fara probleme a noului sef al statului, comenteaza Komsomolskaia Pravda.

Daca se va reusi alegerea unui presedinte in Republica Moldova ramâne o mare enigma, mentioneaza publicatia citata, adaugând ca o problema si mai mare este cum va reactiona Transnistria la victoria nationalistilor români la Chisinau?

În opinia ziaristilor rusi, acum va fi si mai greu de ajuns la o reconciliere intre Tiraspol si Chisinau.

“Fara panica! Republica Moldova nu va pleca spre România” – incearca sa calmeze spiritele Konstantin Zatulin, vicepresedintele Comisiei pentru relatii cu tarile CSI din Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus).

“Moldova este, desigur, in pericol. Situatia politica din republica este instabila. Economia schioapata de ambele picioare. Si rezolvarea conflictului transnistrean s-a indepartat”, spune Zatulin, subliniind ca desi in Republica Moldova exista forte ce pledeaza pentru unirea cu România, acestea nu constituie majoritatea.

“Este vorba doar de electoratul liberalilor si liberal democratilor.

Eu nu l-as cataloga fara rezerve drept politician proromân pe liderul Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urecheanu, si nici liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, nu se uita in directia României”, considera parlamentarul rus, mentionând ca alianta creata de partidele de opozitie dispune doar de voturile necesare pentru presedintelui parlamentului si nimic mai mult.

„Aceasta alianta nu are voturi suficiente pentru a vota premierul si presedintele tarii, asa ca, va rog, fara panica, Republica Moldova nu pleaca deocamdata nicaieri”, mai spune Konstantin Zatulin, directorul Institutului CSI din Moscova.

În opinia sa, nu problema unirii cu România este in prezent importanta pentru Chisinau, ci aceea daca Partidul Comunist va reusi sa ajunga la un compromis cu democratii (PD). “Aici apare problema personala a lui Vladimir Voronin. Cu el este greu sa te intelegi”, a adauga deputatul rus.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.