Scenarii la Moscova privind direcţia în care va evolua Republica Moldova

Alegerile parlamentare din Republica Moldova au fost câstigate de o coalitie de dreapta care aspira la integrarea europeana si este clar ca noua putere de la Chisinau va incerca sa-si indeplineasca promisiunile electorale.

Cu toate acestea, in opinia lui Nikolai Buharin, de la Institutul Economiei de pe lânga Academia de Stiinte a Rusiei, Chisinaul nu va incerca sa iasa din sfera de influenta a Moscovei, iar criza economica va determina mentinerea politicii “multivectoriale”, comenteaza vineri publicatia online rusa Expert.

În privinta integrarii europene a Republicii Moldova, expertul rus ia in calcul doua scenarii: fie Republica Moldova isi inceteaza existenta ca stat suveran si se uneste cu România, iar in acest caz problema eurointegrarii se rezolva automat, fie ea continua sa existe ca stat independent si atunci nimeni nu o va primi in Uniunea Europeana inainte de realizarea tuturor reformelor necesare.

“În cel de-al doilea caz, integrarea europeana a Republicii Moldova va fi un proces indelungat si se va intinde pe o perioada de 10-20 sau poate chiar 30 de ani, daca pâna atunci UE va mai exista”, sustine analistul rus.

Întrebat daca Moldova nu va dori sa adere la UE in componenta României, pâna la expirarea mandatului parlamentului rezultat in urma alegerilor din 29 iulie, Buharin considera putin plauzibila o astfel de evolutie.

“Totul depinde de cât de lunga va fi criza financiara globala. Prognozele facute in UE in acest sens denota prea putin optimism: stagnarea economiei regiunii in urmatorii 50 de ani.

În anii urmatori, cel mai probabil, va stagna si economia din zona euro, de aceea este de asteptat ca UE sa nu mai acorde ajutoare ca pâna acum sau pâna in 2013 statelor mai putin dezvoltate“, apreciaza el, estimând totodata ca in curând aderarea la UE nu va ma fi o “turta dulce” jinduita ca inainte.

Desi admite ca sub noua putere de la Chisinau relatiile cu România au toate sansele sa se amelioreze, expertul considera ca Republica Moldova va mentine relatii bune si cu Rusia.

“Aderarea Republicii Moldova la UE nu tine de o agenda apropiata. Fara dubii, Chisinaul isi va imbunatati relatiile cu Bucurestiul. Dar România se afla si singura intr-o situatie economica dificila.

A fost nevoita sa contracteze un credit FMI. Nu cred ca aprofundarea relatiilor cu România va contribui la imbunatatirea situatiei economice din Republica Moldova.

Daca actuala criza globala se va prelungi, noua putere de la Chisinau va pastra politica bazata pe mai multi vectori, in care Rusia va reprezenta o componenta importanta, chiar daca la nivel retoric vor prevala UE si România”, a prognozat expertul rus.

În plan real, acordul privind acordarea creditului rusesc pentru Moldova a fost incheiat, asa ca in orice caz Chisinaul va avea de a face cu Rusia in urmatoarea perioada, a adaugat el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.