Vizele pentru Balcani: când cerinţele se relaxează, tensiunile cresc

0

Timp de mai multi ani de zile, problema acordarii vizelor pentru intrarea in spatiul Uniunii Europene (UE) a fost o chestiune nevralgica pentru regiunea Balcanilor, astfel ca recenta recomandare a Comisiei Europene de a-i excepta de la viza pe sârbi, muntenegreni si macedoneni incepând cu 2010 ar trebui sa fie o veste buna.

Atunci când masura va intra in vigoare, cetatenii respectivi vor putea calatori liber in intreg spatiul Schengen, inclusiv in state nemembre in UE, cum ar Elvetia, Norvegia si Islanda, noteaza publicatia britanica The Economist.

Înaintea razboaielor din anii ’90, iugoslavii nu aveau nevoie de vize pentru a calatori in restul Europei. Azi insa, cercetarile arata ca peste 70% dintre studentii Universitatii din Belgrad nu au calatorit niciodata in strainatate.

Timp de mai multi ani, ministrii de externe din UE au fost rugati sa rezolve problema de catre colegii lor din Balcani, iar raspunsul a fost ca, daca ar fi fost dupa ei, aceste vize ar fi fost abolite.

Si cu toate acestea, ministrii de interne, tematori in privinta proliferarii crimei organizate si a traficului de persoane si de droguri, au refuzat sa fie de acord.

Contraargumentul este insa ca e putin probabil ca infractorii sa astepte la rând pentru vize daca le pot cumpara sau falsifica, asa ca, in mod obisnuit, politica vizelor ii afecteaza doar pe cetatenii onesti.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste Balcanii, problema vizelor si pasapoartelor nu este doar o chestiune tehnica ci si una politica, in conditiile in care decizia Comisiei mentionata anterior exclude albanezii, kosovarii si bosniacii.

Acest lucru este extrem de suparator, in special pentru Bosnia, in conditiile in care musulmanii bosniaci nu pot calatori liber, in timp ce croatii bosniaci pot, deoarece se folosesc de pasapoartele croate, pentru care viza a fost abolita in urma cu câtiva ani.

Pe de alta parte, sârbii bosniaci pot aplica acum in numar mare pentru pasapoartele sârbesti. Toate acestea contribuie la slabirea fragilului stat bosniac.

Este ultragiant, sustin bosniacii, ca un fugar ca Ratko Mladic, acuzat de uciderea a aproximativ 8.000 de bosniaci, la Srebrenica, in 1995, sa poata in principiu calatori liber cu pasaport sârbesc, in timp ce rudele victimelor sale nu pot face acest lucru.

Cu toate acestea, bosniacii si albanezii stiu ca este doar o problema de timp inainte ca si ei sa se califice pentru posibilitatea de a calatori fara viza. Nu aceasta este insa situatia pentru kosovari, care trebui sa inceapa sa discute aceasta problema cu UE.

Subiectul este complicat deoarece, in conditiile in care Serbia nu recunoaste independenta Kosovo, ea nu poate sa refuze sa le furnizeze sârbilor si albanezilor din Kosovo noile pasapoarte biometrice.

Pe de alta parte, ca parte a acordului privind lipsa vizelor cu Serbia, UE ii exclude. Si cu toate acestea, un pasaport sârbesc pentru un rezident din Kosovo valoreaza mai putin decât unul pentru un rezident din Bosnia.

Daca Serbia si Croatia pot da pasapoarte in Bosnia, de ce nu ar putea da si Albania pasapoarte pentru albanezii din Kosovo?, intreaba The Economist.

Unii ar putea sa chiar sa inceapa sa se intrebe de ce natiunea albaneza ar trebui sa fie impartita in doua state. Anomaliile birocratice ar putea avea consecinte importante.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.