EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

APIA începe plata fermierilor din zonele defavorizate

1

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va incepe luni plata fermierilor din zonele defavorizate, a declarat directorul general al APIA, Daniel Constantin. “Un numar de 303.090 fermieri vor primi, incepând de luni, ajutoarele pentru zonele defavorizate, in valoare totala de 87 milioane euro. Estimam ca vom reusi sa finalizam aceste plati pâna in jurul datei de 15-20 august”, a spus Constantin.

Banii pentru zonele montane defavorizate vor fi acordati in urma modificarilor procedurilor de catre APIA si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), care a solicitat vineri Ministerului Agriculturii deschiderile necesare, astfel incât banii sa poata fi transferati catre APIA in cel mai scurt timp, in vederea inceperii platilor catre fermieri.

Cuantumul sprijinului financiar pentru un hectar este de 50 de euro, aplicat degresiv in functie de marimea fermei, finantarea fiind asigurata din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), in proportie de 82% si din cofinantare de la bugetul national.

Beneficiarii acestei masuri sunt fermierii care desfasoara activitati agricole pe terenurile situate in zone montane defavorizate, respectiv in zonele defavorizate de conditii naturale specifice si sa contribuie la utilizarea continua a terenurilor agricole, mentinându-se astfel viabilitatea spatiului rural si, de asemenea, a activitatilor agricole durabile.

Beneficiarii trebuie sa se angajeze ca vor continua activitatile agricole timp de 5 ani de la data efectuarii primei plati aferente acestei masuri si respectarii Bunelor Agricole si de Mediu pe toata suprafata agricola a fermei si pe toata durata angajamentului.

Potrivit regulamentelor europene, in cazul fermelor cu suprafete agricole mai mari de 50 de hectare, valoarea sprijinului financiar scade pentru acele suprafete care depasesc aceasta limita.

De exemplu, un fermier care depune cerere pentru o suprafata de 135 hectare va primi 100% din sprijnul financiar pentru o suprafata cuprinsa intre unu si 50 de hectare, 75% din valoarea sprijinului pentru fiecare hectar cuprins intre 50,1 si 100 hectare si 50% din valoarea sprijinului pentru fiecare hectar pentru suprafata cuprinsa intre 100,1 si 135 hectare.

Potrivit APIA, acest sprijin sprijin financiar pentru zone defavorizate este inclus in masura 211 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) “Plati compensatorii acordate fermierilor din zonele cu handicap natural din zonele montane”.

Aceste plati sunt un supliment la subventiile din cadrul schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) si au rolul de a compensa productivitatea agricola mai redusa a terenurilor agricole din zonele defavorizate.

În PNDR au fost stabilite trei tipuri de zone defavorizate si anume: Zone Montane Defavorizate, Zone Defavorizate de Conditii Naturale Specifice si Zone Semnificativ Defavorizate.

Conform PNDR, sunt considerate ca apartinând zonei montane defavorizate unitatile administrativ-teritoriale (UAT) de baza (comune sau orase) situate la altitudini medii, mai mari sau egale cu 600 de metri si unitatile administrativ-teritoriale situate la altitudini medii intre 400-600 metri si care au o panta medie egala sau mai mare de 15%.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. plesoianu vasile marcel spune

    buna ziua as vrea sa va intreb dupa cum ati declarat ca a treia schema de plata pe zona defavorizata a inceput sa se faca plati de pe 3 august iar eu find fermier am primit cele 2 scheme de plata dar cea de a tria nu am primit ce se intimpla?si cind o voi primi?va rog frumos sami raspundeti .Ro486654252 PLESOIANU VASILE MARCEL

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.